Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Северна Корея не отговаря на искането за контакт от новата US администрация

Ким Чен-ун още не е обявил, че признава Джо Байдън за президент на САЩ.
Снимка: ЕПА/БГНЕС, архив

Администрацията на американския президент Джо Байдън съобщи, че се опитва да се свърже с правителството на Северна Корея от февруари, но към момента все още не е получила отговор.

Вашингтон е пробвал да осъществи контакт с Пхенян по няколко различни начина, за да се предотврати нарастване на напрежението, заявили държавни служители, цитирани от Би Би Си.

Двете страни са в конфронтация заради ядрената програма и програмата за балистични ракети на Северна Кория.

До момента преговорите, целящи азиатската държава да се откаже от ядрените си оръжия, са безуспешни, а това е ключово искане на САЩ и други западни сили.

Държавните медии в Северна Корея все още не са обявили, че Джо Байдън е вече президент на САЩ.

Съдържателен контакт с Вашингтон не е осъществяван от над 12 месеца, пише Ройтерс, като се позовава на висш държавен чиновник.

Джо Байдън обяви преразглеждане на политиката спрямо Северна Корея, която се очаква да бъде представена през април. Той нарече севернокорейския лидер Ким Чен-ун „гангстер“ и подчерта нуждата от ядрено разоръжаване преди тежките икономически санкции да бъдат облекчени.

Ким от своя страна призовава американските власти да се откажат от „враждебните си политики“ и подчертава военната способност на страната.

Ядрените амбиции на Северна Корея се очаква да се сред основните теми по време на посещението следващата седмица в Япония и Южна Корея на американския държавен секретар Антъни Блинкън и министъра на отбраната Лойд Остин.

Границите на Северна Корея са затворени вече повече от година, за да се предотврати разпространение на Covid-19, отбелязва Би Би Си.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна