Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Марияна Николова: Туристическият сезон ще бъде открит от 1 май

Чуждите туристи ще имат три възможности да удостоверят защита от Covid-19

| обновено на 14.03.21 в 22:40
Вицепремиерът Марияна Николова придружава премиерът Бойко Борисов при визита в обсерваторията в Рожен.
Снимка: ФБ на Бойко Борисов

Българският туристически сезон ще бъде открит от 1 май при спазване на противоепидемични мерки, съобщи вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова.

„Идеята ни е през този сезон да ние открием малко по рано сезона от първи май, което в условията на пандемия ни дава една възможност задължително да спазваме мерките, които са предписани от здравните власти. Те ще важат, включително и санитарно-хигиенните изисквания, но в крайна сметка предстоят така наречените майски празници. Там трябва да има една прогнозируемост, а именно забраната за хотелиерите, за туроператорите да могат да се предвидят конкретните пакети“, каза тя по време на посещение заедно премиера Бойко Борисов и министъра на здравеопазването Костадин Ангелов в обсерваторията в Рожен. 

Противоепидемичните мерки за местата за настаняване и хранене по курортите ще бъдат определени утре със заповед на министъра на туризма.

Обща европейска политика ще бъде участието и на България в т.нар. електронен зелен сертификат за пътуване, заяви здравният министър Костадин Ангелов и посочи, че  всеки един турист, който иска да посети страната, ще има три  възможности.

„Едната е или да бъде ваксиниран, или да е прекарал заболяването и да има антитела, или съответно да има отрицателен PCR тест“, каза министър Ангелов.

"Ние ще дадем възможност на всички туристи и по този начин ще улесним придвижването на всеки един от тях", добави още министърът на здравеопазването.

За чуждестранните туристи Марияна Николова коментира:

„Правим и допълнителни договорености за т.нар. „двустранни договорки“ по отношение на пропускането на туристите по повод ваксинационните удостоверения. Въвеждаме единни изисквания по повод европейските стандарти, а именно – ваксина, PCR тест,... тест за преболедувалите Covid-19, който ще бъде с не по-дълъг срок от 6 месеца от преболедуването“.

Всичко, което се прави, се съгласува с Европейската комисия, изтъкна премиерът Борисов. Страната ни има право, което е дадено от ЕК, за туристи от "трети страни", които не са от държави членки на ЕС, да бъдат допуснати в България с отрицателен PCR тест, да имат антитела, или да имат поставена ваксина, която е различна от одобрените в ЕС.

Днес премиерът Борисов коментира още, че най-справедливото решение за разпределение на Covid ваксините е въз основа на процента на населението на всяка страна членка и допълни.

"Като не сме сключили договор, а Комисията ги е сключвала, ние затова питаме комисията: Кога (ще дойдат – бел. ред.)договорените ни количества. Ето - един милион  имаме с "Пфайзер" веднага договорени, после 2 милиона и 900 хиляди. Дайте ни този един милион ваксини и  ние ще ги платим веднага".

"190 хиляди са пристигнали до този момент от този един милион".

"Да. Е, кой е виновен?", коментираха премиерът Борисов и здравният министър Ангелов.

Европейският съюз е допуснал грешки при разработването на стратегията за ваксинация срещу Covid-19 за страните членки. Това призна заместник-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс в интервю за германския вестник "Тагесшпигел".  Готов съм да направя равносметка в края на пандемията - тогава ще можем да видим какво сме свърши добре и какво сме сгрешили, допълни Тимерманс. 

Европейската комисия е поръчала общо най-малко 1 милиард и 400 милиона дози от одобрените до този момент в Общността коронавирусни ваксини, което би трябвало да е повече от достатъчно за 450-те милиона жители.

Шестима европейски лидери, сред които и българският премиер Бойко Борисов, обаче изразиха недоволство от разпределението на дозите между страните членки и поискаха разговори по темата. 

БНР подкасти:

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.