Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Назначена е

Проверка по случая с починалата бременна Covid пациентка в Благоевград

Нямаме проблем нито с втората доза, нито с първата доза, каза по повод ваксинацията за Covid-19 у нас здравният министър

| обновено на 14.03.21 в 19:44
Костадин Ангелов
Снимка: БГНЕС

Наблюдава се "подмладяване" на пациентите с Covid-19, което е тенденция на национално ниво, заяви пред журналисти в Смолян здравният министър Костадин Ангелов.

Той отбеляза, че към момента няма притеснения за недостиг на легла, а там, където има повишен натиск, Covid леглата се увеличават.

Министърът обяви, че назначена е проверка по случая на починалата бременна жена с коронавирус в болницата в Благоевград.

„Всички случаи на млади пациенти ми се докладват лично, всички се проверяват, включително за децата, за родилките. Такава проверка ще бъде направена и в болницата в Благоевград, за да бъдат изяснени всички факти около смъртта на тази родилка. Съболезнования на близките на починалата жена! Много неприятно, но това заболяване протича жестоко“, коментира здравният министър.

Към настоящия момент нямаме притеснения за недостиг на легла на национално ниво, също и на локално, обясни още здравният министър. По думите му „там, където има повишен натиск, се увеличават леглата“.

„Вече сме изключително добре подготвени с всички необходими медикаменти консумативи, лични предпазни средства", увери министърът:

„Над 50 процента са болните от Covid-19 в интензивните отделения в страната, като същевременно този процент намалява, тъй като разкриваме легла, но пациентите по абсолютна стойност се увеличават“.

Във връзка с ваксините за Covid-19  и конкретно за одобрената наскоро на компанията „Янсен“(дъщерна на „Джонсън и Джонсън“) Костадин Ангелов коментира:

„На 15 април очакваме, по предварителните ни данни, да има такава ваксина в Европейския съюз - съответно ние сме част от ЕС и ще получим от тази ваксина. Тогава, когато дойде ще бъде разпространена в страната и ще бъде приложена на хората, които имат желание“.

На въпрос за втората доза на „АстраЗенека“ министърът отбеляза:

„Нямаме проблем нито с втората доза, нито с първата доза“, след което допълни:

„Нито с вторите дози на „Пфайзер“, нито с вторите дози на „Модерна“. В момента изчакваме да свърши проверката в Пловдив и съответно ще продължим с ваксинирането“.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени