Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Италианската прокуратура е иззела партида с ваксини на "АстраЗенека"

| обновено на 15.03.21 в 18:18
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Прокуратурата в северната италианска област Пиемонте заяви, че е иззела 393 600 дози от Covid ваксината на компанията "АстраЗенека" след смъртта на мъж само часове след като му била поставена доза, предаде агенция „Ройтерс“, цитирана от БТА.

"Важно е да се гарантира, че ако продължи ваксинирането с този препарат в цялата страна, това няма да доведе до по-нататъшни последствия (вредни или фатални), докато не сме напълно сигурни, че смъртта (на Сандро Тоняти) не може да бъде свързана на гореспоменатата ваксинация", заяви прокурор Тереза Анджела Камелио.

Този ход представлява нов удар по репутацията на ваксината на "АстраЗенека" в Италия и ще създаде допълнителна пречка за италианската имунизационна кампания, отбелязва Ройтерс.

Вчера областните власти на Пиемонте преустановиха временно използването на партидата, ABV5811, след като Сандро Тоняти, 57-годишен учител по музика, се почувствал зле и починал при обстоятелства, които все още не са изяснени.

Дозата на Тоняти била поставена в събота следобед, разказа съпругата му пред италиански медии. Той вдигнал висока температура през нощта, а в неделя сутринта отново се почувствал зле. Близките му извикали линейка, но малко след това той починал.

Миналата седмица магистрати в Сицилия наредиха да бъде иззета друга партида от ваксината на "АстраЗенека" след внезапната смърт на двама мъже, които наскоро били ваксинирани.

Италианското правителство заяви по-рано, че няма никакви доказателства за връзка между смъртните случаи и ваксинацията и позволи ваксината на "АстраЗенека" да продължи да бъде поставяна. По-късно днес обаче прилагането на препарата беше спряно

Ирландия, Дания, Норвегия и Исландия също преустановиха временно използването на ваксината на "АстраЗенека" след случаи, свързани с появата на тромби, някои от които завършили със смърт при хора, които са били инжектирани с препарата.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени