Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Камионите за Румъния през Силистра вече ще преминават с ферибота от Айдемир

4
Фериботен терминал в района на силистренското село Айдемир
Снимка: Незабравка Кирова

Тежкотоварните камиони пътуващи за Румъния през Силистра вече няма да минават през граничния пункт в града, а ще бъдат пренасочвани към фериботния терминал в района на силистренското село Айдемир.

От днес е възстановена дейността му, като това решава проблема на силистренци с километричните опашки от ТИР-ове през централни булеварди. Така през граничния пункт, във вътрешността на града ще преминават само леки автомобили, автобуси и пътни превозни средства до три тона и половина.

Повече от 10 години строеният с пари по програма ФАР фериботен комплекс не работеше заради прекъсната концесия. До влизането в схемата на българска фирма, маршрутът ще се обслужва само от един румънски превозвач.

Протестите през последните пет години от страна на гражданите и поредицата от срещи от страна на властите с цел решаване на проблема с трафикът на камиони дадоха своя резултат.

Положени бяха много усилия, коментира заместник-областният управител на Силистра Илиян Великов:

"Много трудности преодолени вече. Видяхте, че фериботът работи. Надявам се, че дългосрочно спестихме на силистренци шума, мръсотията, в която беше затънал града ни в трасето към другото КПП".

Работното време на фериботния терминал на този етап ще бъде от 08.00 часа сутринта до 20.00 ч. вечерта, като румънският превозвач е поел ангажимент то да бъде удължено до полунощ през месец май.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна