Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Светослав Терзиев: Дигиталният имунизационен паспорт ще бъде спорен

Светослав Терзиев
Снимка: БГНЕС

„Забавянето на ваксинацията няма да изпълни плановете за 70% ваксиниране на населението на Европейския съюз до края на лятото, а срокът ще се измести към края на годината. Процесът е труден и бавен, но той не е проблем само на Европейския съюз“. Това каза пред БНР журналистът от вестник „Сега“ Светослав Терзиев. 

По думите му плановете за ваксините са били пропорционални за населението на всяка държава в Съюза, но всяка страна е имала свободата какво да поръча и как да преразпредели своя дял. 

„България се беше концентрирала върху две ваксини - едната не беше произведена, остана тази на „АстраЗенека“. Отказвайки се от другите одобрени ваксини, то те се преразпределят между другите страни. Възможността сега да наваксаме с другите ваксини е трудна“. 

В предаването „Нещо повече“ Терзиев допълни: 

Дигиталният имунизационен паспорт ще бъде спорен, докато не се постигне широка ваксинация на европейското население, защото ще излезе, че ще се дискриминират хората по здравен показател. Този въпрос стои и е остър. Но от друга страна трябва по някакъв начин с медицински сертификат да се удостоверяват тези факти“. 

Интервюто със Светослав Терзиев можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна