Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Празник на ирландската култура" на Моста на влюбените до НДК

| обновено на 17.03.21 в 12:45
Зеленият е цветът на Ирландия и свети Патрик.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Изложба, озаглавена "Празник на ирландската култура" се открива днес следобед на Моста на влюбените до НДК, а повод е Денят на свети Патрик.

Ще бъде представено културното богатство на Ирландия в над 40 фотографии, илюстриращи литературното, музикалното, филмовото и архитектурно наследство на страната.

Експозицията ще бъде открита от посланика на Ирландия у нас Мартина Фийни и столичния заместник-кмет по култура Тодор Чобанов.

По повод ирландския празник няколко сгради в София и страната ще бъдат осветени в зелено - НДК, Софийската опера, Националната и столичните библиотеки, часовниковата кула в Трявна, сградата на общината в Русе и Великотърновския университет. 

Един от символите на Ирландия са детелините. Смята се, че по време на проповедите си свети Патрик е използвал трилистна детелина, за да онагледи идеята за Светата Троица.Цъфтящи детелини (лат. Trifolium incarnatum).

За втора година Денят на свети Патрик ще бъде отбелязан без традиционните ирландски паради в Белфаст и Дъблин. След като знаковите сгради в света бяха осветени в зелено за настъпването на  празника, днес отбелязването ще бъде онлайн - стотици събития са организирани в чест на светеца покровител на Ирландия.

По улиците в Северна Ирландия ще бъдат разположени стотици полицаи, които трябва да предотвратят нарушения на ограничителните мерки с организираните днес протести, съобщава Би Би Си.

Същите мерки ще бъдат взети и в центъра на Дъблин. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени