Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

На 17 март празнуват близо 80 милиона ирландци по целия свят

В Деня на Свети Патрик – ирландски изненади и за българите

Посланик Мартина Фийни пред БНР: В България се чувствам като у дома си

Снимка: Посолство на Ирландия

17 март е Денят на Свети Патрик – празникът на всички ирландци по света, които наброяват близо 80 милиона души. Само в САЩ хората с ирландски произход са над 40 милиона. Затова и ирландският празник се отбелязва тържествено не само в Ирландия, но и в целия свят. Ирландците, живеещи постоянно в България, са неколкостотин, а няколко хиляди са онези, които притежават имот у нас. В България Денят на Свети Патрик се отбелязва официално от 2016 г. 

Свети Патрик е християнски мисионер и покровител на Ирландия. Легендата гласи, че е роден около 385 г. Той пътува до Ирландия през 432 г., където покръства ирландците в християнството. Свети Патрик използва трилистната детелина, за да обясни единството на Светата Троица на ирландския народ. Оттогава детелината става символ на Ирландия.

Н. Пр. Мартина Фийни е посланик на Република Ирландия в България, но представлява родината си и в Армения, и в Грузия. У нас е от няколко месеца. „Пристигнах в началото на октомври – казва тя. - Чувствам се като у дома си тук. За съжаление, заради ограниченията поради Covid-19 не мога да пътувам извън София и да се срещам с хората или да организираме големи събития, каквито ирландското посолство обикновено прави. Но очаквам с нетърпение да мога да пътувам, да опозная красивата ви страна и да се срещам с повече българи. Впечатленията ми за вас са от хората, които срещам в София. Те са много приятни и дружелюбни, винаги са в готовност да помогнат. А аз очаквам да задълбоча знанията си за българите в годините, които ми предстоят“.

Н. Пр. Мартина Фийни

На въпроса как посолството на Ирландия ще отбележи Деня на Свети Патрик в България, Мартина Фийни отговаря, че заради пандемията празнуването ще е по-различно, но въпреки това традицията ще бъде спазена: „Един от начините да отбележим празника е като осветим в зелено знаменити сгради по целия свят - продължава посланичката. - От години в зелено се осветяват сградата на операта в Сидни, Австралия и Ниагарския водопад. Тук, в България, осветяваме в зелено сградата на Ирландското посолство в София, както и сградите на Столичната библиотека, НДК, Националната опера и балет, Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“, а извън София – Великотърновския университет, художествената галерия „Никола Петров“ във Видин, часовниковата кула в Трявна и сградата на общината в Русе.“

Часовниковата кула в Трявна

Осветяването на сгради по цял свят в зелено за Деня на Свети Патрик се прави вече 11-а година, като до момента част от глобалната инициатива са станали повече от 450 сгради по цял свят. 

Какви други събития да очакваме в България, разказва посланик Мартина Фийни: 

„В София на 17 март планираме да открием изложба - на Моста на влюбените до НДК. Във витрини ще бъдат изложени снимки на ирландски писатели и на преводачите, направили тяхното творчество достъпно за българския читател. Ще видите и плакати на ирландски филми, снимки на традиционни музикални инструменти, ирландски танцьори, както и фотоси на забележителни сгради в Ирландия от преди 500 години - до наши дни. 

Столичната библиотека в зелено

Вечерта „София Филм Фест“ ще покаже ирландския анимационен филм „Легенда за вълци“, който вече получи няколко международни награди. Филмът е дело на известно студио за анимационни филми в Килкени, Ирландия. Анимацията представя една ирландска приказка и ще бъда показана с оригиналния саундтрак – на английски език, като ще има субтитри на български и на ирландски език. След това ще има още две прожекции на "Легенда за вълци" (на 20 и 28 март, в Дома на киното), на които филмът ще бъде озвучен на български език“.

Любопитна подробност е, че голяма част от саундтрака на филма "Легенда за вълци" е записана в Първо студио на БНР с български музиканти. 

Традиционно всички ирландски посолства по света дават официален прием в Деня на Свети Патрик, но през тази година срещата с приятелите на Ирландия ще стане онлайн. 

Снимки: Посолство на Република Ирландия, архив 

Още от категорията

От 31 май всички ученици преминават на присъствено обучение

От  31 май се разрешава присъственият учебен процес на всички ученици. Това гласи заповед на здравния министър от днес. От същата дата се разрешава и провеждането в присъствена среда на групови извънкласни дейности и занимания по интереси, занимални..

публикувано на 18.05.21 в 17:11

Отпада изискването за PCR за деца при влизане в България

От утре, 19 май, за деца до 5-годишна възраст , които са български граждани, граждани на държави членки на ЕС, на страните по Шенгенското споразумение, Великобритания и Северна Ирландия, Австралийски съюз, Канада, САЩ, Япония, Нова Зеландия, Китай,..

публикувано на 18.05.21 в 16:14
 Янаки Стоилов

Ще проверяват как е предоставяно българско гражданство

Министерството на правосъдието започва проверки на Агенцията по вписванията и Търговския регистър, за да се премахнат нередности и да се подобри обслужването. Ще бъде направена и проверка на сключените обществени поръчки в последните години ,..

публикувано на 18.05.21 в 14:24