Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По случая е назначена проверка

Ваксиниран с "АстраЗенека" 47-годишен мъж от Благоевград е починал

| обновено на 17.03.21 в 12:24
Снимка: БГНЕС

47-годишен мъж от Благоевград е починал, седмица след като е бил ваксиниран срещу Covid-19. Към момента не е ясно дали е бил и с коронавирусна инфекция. По случая е назначена проверка.

Мъжът е бил ваксиниран по свое желание на 11 март. Не е съобщил за някакво неразположение или хронични заболявания, снощи той се е почувствал зле, а близките му извикали екип на Спешна помощ, който само констатирал смъртта му, потвърди директорът на РЗИ д-р Калоян Калоянов:

„Той се е ваксинирал на 11 март тук, в кабинета в РЗИ-Благоевград, един ден преди да бъдат забранени въпросните партиди (ваксини от „АстраЗенека“ - бел. ред.). Дошъл е доброволно, не е съобщил за придружаващи заболявания. И след 5-6 дни, снощи вечерта, явно му става лошо, викат Спешен център. Спешният център отива и констатира смъртта“.

Назначена е проверка, която да изясни дали има връзка между поставянето на ваксината от спряната партида на „АстраЗенека“ и смъртта на мъжа.

Това е вторият случай през последните дни с летален изход след Covid ваксинация в региона.

Преди 5 дни учителка от град Рила, също ваксинирана, почина в Благоевградската болница след усложнения от Covid-19. Към момента обаче не може да се докаже пряка връзка между ваксината и настъпилата впоследствие смърт:

„Дали се разболяват от коронавирус, дали някакви придружаващи заболявания. Какво причинява това пак не мога да кажа. Тепърва ще се правят изследвания, разследвания. Да се докаже някаква връзка, ако евентуално има такава. Уведомили сме Изпълнителната агенция, той е ваксиниран с въпросната партида, която е забранена от 12-и. Тепърва ще се доказва“, каза пред БНР д-р Калоянов.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна