Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

След разпореждане на премиера Борисов

Блокирани са наличните в страната количества ваксина на „АстраЗенека“

Броят на заболелите от Covid-19 деца и учители рязко се е вдигнал

| обновено на 12.03.21 в 17:42
Снимка: Правителствена пресслужба

Директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов е разпоредил да бъдат блокирани наличните в страната количества от ваксината срещу Covid-19 на AstraZeneca ("АстраЗенека").

В съобщението на здравното министерство се посочва, че основание за заповедта е и подаден днес сигнал от РЗИ-Пловдив за сериозна нежелана лекарствена реакция след приложение на ваксината от вчера. Починала е жена от Йоаким Груево с множество придружаващи заболявания, сред които сърдечна недостатъчност. За пряка причинно-следствена връзка между ваксинацията и смъртта към момента не може да се говори - обяви доц. Павел Тимонов от Съдебна медицина.

Няколко часа по-рано премиерът Бойко Борисов заяви, че нарежда да се спре имунизацията с ваксината на „АстраЗенека“, докато Европейската агенция по лекарствата отхвърли всички съмнения за безопасността ѝ, съобщи правителствената пресслужба.

„Разпореждам „АстраЗенека“, британската ваксина, да бъде спряна за поставяне, докато не дойде писмено от Европейската агенция по лекарствата точно и ясно потвърдена диагноза – може или не може да се поставя ваксината на „АстраЗенека“, дотогава я спирате“, заяви премиерът по време на работно съвещание с министрите на здравеопазването и на образованието Костадин Ангелов и Красимир Вълчев.

България ще изчака заключенията на Европейската агенция по лекарствената, обяви и директорът на Агенцията по лекарствата Богдан Кирилов, след като премиерът разпореди временно спиране на ваксинацията: 

"Във връзка с постъпилите сигнали от няколко държави и притеснения по отношение на конкретни партиди, в момента подготвяме издаването на заповед, с която временно да бъде преустановено прилагането на ваксината на територията на страната. Когато приключат и вече са окончателни резултатите от анализите на експертите, съответно ще продължи и ваксинационния процес".

Кирилов допълни, че до края на месец март за доставка в страната ни са заявени ваксини на "Пфайзер" и на "Модерна": 

"В постоянна комуникация сме с Европейската комисия и останалите държави-членки за осигуряване на допълнителни количества от двете RNK-ваксини".

Липсата на ваксини обаче не е по вина на страната ни: "Договарят се от Европейската комисия, разпределят се по квотен принцип и се одобряват от Европейската агенция по лекарствата. Ние нямаме никакъв субективизъм дали е британска, американска, руска" - бе подчертано още.

На съвещание в министерския съвет стана ясно, че броят на заболелите от Covid-19 деца и учители рязко се е вдигнал. Министър Костадин Ангелов обобщи:

"В нашите болници имаме 56 деца до 18-годишна възраст, от които до една година са 14 деца с доказан положителен тест на Covid. Всички те са с клинична картина на пневмонични изменения в белите дробове, като голяма част са с двустранни бронхопневмонии. Клиничното протичане при всичките протича сравнително леко. Овладяваме ситуацията. Нямаме към момента риск за живота и здравето на нито едно от децата".

Няма чакащи за имунизация пред ваксинационните центрове в София, показа проверка на БНР. От лечебните заведения обясниха, че са получили нареждане от Регионалната здравна инспекция да  прекратят ваксинацията с този препарат. 

По-рано няколко държави от ЕС спряха ваксинирането с „АстраЗенека“, след като Европейската агенция по лекарствата (EMA) съобщи, че разследване на съобщения за образуване на кръвни съсиреци при хора, получили коронавирусната ваксина на компанията.

Според Световната здравна организация няма причини да се спира ваксината срещу Covid-19 на компанията „АстраЗенека“. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Здравните власти: Ваксината на "АстраЗенека" е безопасна

"Ваксината на "АстраЗенека" е безопасна и няма проблем с качеството ѝ", беше заявено с категоричност на седмичния брифинг на българските здравни власти , въпреки че страната ни е сред 17-те еврочленки, в които е разпространена партидата ваксини, която..

обновено на 11.03.21 в 20:49

СЗО: Няма причина да се спира ваксинирането с „АстраЗенека“

Световната здравна организация обяви днес, че няма причини да се спира използването на ваксината срещу Covid-19 на „АстраЗенека“, след като няколко европейски страни, както и България, прекратиха ваксинацията с нея  заради опасения от образуване на..

обновено на 12.03.21 в 13:56
ВИЖТЕ ОЩЕ

Да замълчиш, за да бъдеш чут... Росен Желязков вече не е председател на НС

Парламентът освободи предсрочно председателя на Народното събрание Росен Желязков.   Решението беше подкрепено от 129 народни представители от "Продължаваме промяната" - "Демократична България", " БСП за България", "Възраждане" и "Има такъв народ",..

публикувано на 25.04.24 в 12:55

Три смолянски села ще са с нарушено водоподаване заради авария

Поради авария на довеждащ водопровод до 17:00 часа ще бъде нарушено водоснабдяването на потребителите на смолянските села Търън, Подвис и Ровино. "Водоснабдяване и Канализация" ЕООД - Смолян се извинява за неудобството и благодари за разбирането. 

публикувано на 25.04.24 в 12:44

Миньори и енергетици блокираха движението в центъра на София

Миньори и енергетици, членове на КНСБ и КТ "Подкрепа", се събраха на протест пред сградите на Народното събрание и Министерския съвет. Те очакват Парламентът да гласува отлагане на либерализацията на тока с поне още три години. На място..

публикувано на 25.04.24 в 12:38

Половината 13-годишни младежи на Острова са употребявали алкохол

Една трета от 11-годишните и повече от половината от 13-годишните в Обединеното кралство са употребявали алкохол, което я поставя на челно място от 44 държави, изследвани в доклад на световни здравни експерти. Притеснителен факт е, че момичетата са..

публикувано на 25.04.24 в 12:30

Изчезват флората и фауната в местността "Рупите"

Птиците, влечугите и уникалните лековити водорасли в местността "Рупите", които ѝ даваха статут на защитена зона, изчезват. За това алармира пред БНР дългогодишният орнитолог и природолюбител Димитър Кантарджиев, който заради изследователската си..

публикувано на 25.04.24 в 12:12
Президентът на Украйна Володомир Зеленски

Зеленски: Украйна ще положи усилия да компенсира закъснението на американската помощ

Президентът на Володимир Зеленски каза, че Украйна ще направи всичко възможно, за да компенсира шестмесечното закъснение на новия пакет американска помощ в размер на 61 милиарда долара. Зеленски заяви това, след като американският държавен..

публикувано на 25.04.24 в 12:06
Съпредседателят на парламентарната група на ПП-ДБ Кирил Петков

Кирил Петков отговори: ГЕРБ ще трябва да се отърват от зависимостта си към ДПС

В кулоарите на парламента съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков отговори на обвиненията, дошли от ГЕРБ-СДС и ДПС.  "Първо искам да поздравя колегите от "Възраждане", колегите от ПП-ДБ и БСП за новата коалиция, заедно с ИТН. Те ме улесняват много,..

публикувано на 25.04.24 в 12:02