Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Най-старият действащ храм по Южното Черноморие се руши

| обновено на 17.03.21 в 14:35
Снимка: Даниела Костадинова

Църквата „Преображение Господне“ в Поморие, която е най-старият действащ храм по Южното Черноморие - част от културното ни наследство, е напът да се срути

Цялата сграда на храма е в пукнатини, а олтарът и ценните икони в нея се нуждаят от спешна реставрация. В подписка до Министерството на културата, до Общината, до Общинския съвет и до Светия синод жителите на Поморие призовават за спасяването на църквата. Близо 500 души са подкрепили инициативата до момента

Първите пукнатини по фасадата на сградата започнали да се появяват преди година, а според жителите на Поморие причината е ерозия на брега. 

Свещеникът на храма отец Яни: 

„Сградата е в тежко състояние. Слягане на почвата причинява нови пукнатини. Архитекти обследваха. Надяваме се на помощ. Благодатно място е, Господ си го е запазил при всякакви повратности... Няма план-проект, не знам колко средства ще са нужни, но няма да са малко“. 

През май се очаква да започнат археологически разкопки в двора на храма. Надеждите на местни са с това да стартира и реставрацията. 

снимка: Даниела Костадинова
Храм „Преображение Господне“ се намира в старата част на Поморие на брега на морето. Той е осветен през 1765-а година по времето на митрополит Ананий. 

Според запазени исторически източници храмът е изграден върху светилище или ранно християнска базилика. В него се съхраняват ценни образци на иконографското изкуство от 15-и до 19-и век. 

Църквата е паметник на културата от национално значение.

снимка: Даниела Костадинова

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна