Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Инстинкт и анализ на индивидуалната нормалност

"Инстинкт и анализ на индивидуалната нормалност" е обща изложба в габровската галерия "Орловска 10", която представя колекция от малък формат картини както на утвърдени, така и на млади и дебютиращи български визуални артисти. Ива Съйкова – галерист и визуален артист – разказва в "Артефир" как творците възприемат наложените ограничения и забрани в условията на пандемия. Заглавието на изложбата е провокация към артистите.

"Темата е актуална за настоящата ситуация на пандемия и чрез нея се опитваме да покажем как артистите подсъзнателно или не, чрез своята сетивност възприемат наложените ограничения и забрани, свободата на общуване и движение, терорът на сковаващия страх... Индивидуалната нормалност има своите компоненти: психологически и философски. 

Психологическият компонент на индивидуалната нормалност стъпва на инстинкта, а философският на анализа. Под „анализ“ следва да разбираме главно установяването на причинно-следствените връзки, на връзката „събитие-последствие“. Анализът е заложен в самия инстинкт и на личностно ниво. Той е функция на човешкия разум, който не признава ограничения. Анализът е зрелостта на човешката мисъл, чрез него възприемаме околните хора, животинския и материалния свят. Търсим справедливост. Инстинктът е приспособимостта ни към околната среда, заложена генетично. Въпросът е доколко индивидуалната ни нормалност е недосегаема в днешно време?

Чуйте разговора с Ива Съйкова в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна