Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Момчил Баев: Няма да постигнем висок ваксинационен обхват заради негативните нагласи в обществото

Снимка: БТА

Моето голямо опасение е, е че няма да успеем да постигнем толкова висок ваксинационен обхват заради негативните нагласи в обществото към ваксините.“ Това каза пред БНР д-р Момчил Баев, доктор по социална медицина и управление на здравеопазването и фармацията, магистър по обществено здраве и съосновател нa Фейсбук общността Science In The Crisis (Наука в кризата). 

Докато в началото на ваксинационната кампания обществото е разделено буквално наполовина, на два полюса – „за“ и „против“ ваксинацията, то сега „сигурно тези полюси са малко по-различни, в превес на негативно настроените“, коментира Баев в предаването „Преди всички“.

Неправилно се комуникират смъртните случаи след ваксинация с „АстраЗенека“, смята Момчил Баев. „По всяка вероятност там говорим за хора, които са заболели непосредствено преди или след ваксинацията си и тяхната смърт е настъпила от други причини, а не от ваксината като такава.“

Реакциите на противопоставяне на отделни групи в обществото спрямо едни или други ограничителни мерки Момчил Баев обяснява „най-вече с умората у населението от мерките“.

Очаква ли ни нов цикъл от ограничения или вирусът ще се укроти с настъпването на по-топлия сезон?

Пред нас има два сценария, смята Момчил Баев. Първият – животът да продължи така за неопределено време, със затваряния, отваряния и мерки. Другият сценарий – да постигнем достатъчен имунизационен обхват, за да се върнем към „старото нормално“.

В анализа си на епидемичните данни и стойности Баев посочи: 

„Този възход започна три седмици след отварянето на училищата, на детските градини. Три седмици след това събитие числата започнаха да вървят нагоре. Имаме много устойчив и постоянен възход в заболяемост, хоспитализации, съответно смъртност. Ние се движихме много дълго нагоре по кривата, но тя започна изведнъж да се катери рязко нагоре. Аз не виждам никаква изненада в това, което се случва в момента.“

Учениците и образователната система не са единственият фактор, но те са големият фактор, отбеляза Баев. „Отварянето на обекти от типа молове и ресторанти също даде своя ефект“, допълни той. 

Момчил Баев цитира проучване на американски учени върху мишки, което показва, че ако белите дробове се изчистват бързо от коронавируса, той може да се задържи в мозъка за неопределен период от време

Постковидните състояния и симптоми ще налагат повече внимание в бъдеще, изтъкна Баев. „Имаме вече широк кръг от населението, които може да изпитват такива състояния. Много хора споделят такива симптоми след боледуване.“

Относно отражението на Covid кризата върху психичното здраве Момчил Баев посочи, че последиците върху психичното здраве са налице – и върху децата, и върху възрастното население, но това е неизбежно, а първата задача при една здравна криза е да се опази животът.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл. 


БНР подкасти:

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Най-четени