Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Неформална икономика във време на криза – решение или напротив

В България в последните години делът на неформалната икономика вероятно е около 20%

Снимка: Ани Петрова

Какво я чака неформалната икономика във времена на криза и след тях?

Гавраил Гавраилов, специалист по социално предприемачество, алтернативен туризъм и приложна психология, коментира темата в “Нашият ден“:

“Неформалната икономика е всичко това, което се случва, което генерираме като някакви приходи, добавена стойност и не се отчита от статистиката на държавата, няма принос на БВП.

Това са дейности, свързани с поправка на телевизора на съседа, правенето на зимнина, с други дейности, които напоследък са много модерни, особено преди избори – корупцията. Изобщо всичко, което генерира някакви приходи за конкретни хора, не се отчита в статистиката и не влиза през данъците в държавния бюджет, е неформалната икономика.

В България в последните години делът на неформалната икономика вероятно е около 20%. Никой не може да каже с точност, защото, особено когато говорим за корупция, това са едни усещания. Не можем да кажем със сигурност колко е тя, но когато всички усещаме, че съществува този феномен около нас, рано или късно всички обедняваме от тази корупция.

Доброволчеството е една много важна част от неформалната икономика. За съжаление в България все още нямаме закон за тази сфера и не можем да преценим как той действа.“

Добре ли е да има голям дял неформалната икономика

“Всичко зависи от гледната точка, ако питате хората, които участват в корупцията, за тях може би е добре да има голям дял. Ако питате всички останали, по-добре икономиката да е на светло, защото в моменти на криза се вижда, че тези, които седят малко в сивия сектор, обикновено са най-пострадали. Всеки един от нас може да пострада физически и да има нужда на здравна помощ от социални грижи или нещо друго от солидарните услуги, които взаимно си предоставяме, давайки част от доходите на държавата в социални и пенсионни фондове.

Колкото сме по-солидарни, колкото сме по-честни един с друг и към държавата, толкова държавата ще бъде по-богата ще може да връща, когато имаме нужда част от парите, които сме дали. Но това е, при положение че корупцията наистина не е много сериозен проблем. За момента усещането е, че това е един много сериозен проблем.“

Разговора можете да чуете от звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна