Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Коронавирусът от първия локдаун - дневник с туш върху свитък

Визуални свидетелства от миналата пролет в изложбата на Алла Георгиева

Снимка: Национална галерия

61 рисунки върху три свитъка хартия с обща дължина 22 метра и 63 см. Това представлява изложбата „Алла Георгиева - Дневник. Коронавирус в България“. Дневникът е създаден по време на първата карантина миналата пролет. Вернисажът е днес в Националната галерия. 

„Тогава художничката Алла Георгиева решава, че трябва да засвидетелства тези събития не само вербално, но и визуално. Започва серия от рисунки на прима виста, с черен китайски туш, без предварителни скици. Така – всеки ден, отразявайки най-важните събития“, разказа кураторката на изложбата Боряна Вълчанова пред БНР.

Първоначалната идея за дневник постепенно се превръща в свитък, символ на историческата памет от древни времена, допълни кураторката на изложбата.

Дневникът отразява като на стоп кадър драматичните събития и безкрайния поток от всекидневна информация, която беше свързана с пандемията. В него тя отразява своите преживявания, емоции, главните действащи лица. Те изглежда сякаш са създадени на един дъх“, коментира Вълчанова в предаването „Преди всички“.

Алла Георгиева е с изключително чувство за хумор и това нейно качество прозира в нейния рисунък, смята Боряна Вълчанова. „Тя успява да поднесе такива сериозни теми с ирония и деликатност. Именно това прави дневника толкова привлекателен. Остава хубаво усещане, въпреки сериозността.“

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
Снимки: Национална галерия
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна