Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕС ще изпрати писмо до AstraZeneca като първа евентуална стъпка за съдебни действия

Европейската комисия ще изпрати писмо до компанията "АстраЗенека" (AstraZeneca) като част от усилията за разрешаване на спора с английско-шведската компания относно доставките на ваксини срещу Covid-19 за единния блока, заяви в четвъртък говорителят на ЕК Ерик Мамер, цитиран от Ройтерс.

Според договора с ЕС, компанията трябва да достави 300 милиона дози от ваксината си до края на юни, но през миналата седмица заяви, че има за цел да достави само 100 милиона дози с оглед на производствени проблеми и експортни ограничения.

"Планираме да изпратим писмо до AstraZeneca, което ще ни позволи да започнем диалог с компанията като част от процес за разрешаване на спора", каза на пресконференция говорителят на ЕК.

Ерик Мамер отбеляза, че писмото се подготвя и ще бъде обсъдено с правителствата на ЕС, преди да бъде изпратено до фармацевтичната компания.

Втори говорител на Комисията каза пред Ройтерс, че писмото е в съответствие с член 18.5 от договора на ЕС с AstraZeneca.

Съгласно този член от договора, в случай на спор двете страни са се споразумели първо да се опитат да разрешат конфликта чрез неофициални дискусии след изпращане на подобно писмо.

В същия член от договора се казва още, че съдилищата в Брюксел ще бъдат отговорни за уреждането на всеки неразрешен спор с неформални разговори.

Запитан дали писмото може да е началото на евентуално съдебно дело срещу "АстраЗенека", говорител на ЕК каза: "Днес предприемаме конкретна стъпка. Ще видим къде ще ни отведе".


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна