Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Чакащите за ваксинация с "АстраЗенека" нямат колебания в безопасността на ваксината

Подновена е имунизацията с „АстраЗенека“

| обновено на 19.03.21 в 12:55
Снимка: БГНЕС

Имунизирането с ваксината на „АстраЗенека“ беше подновено в страната днес, след като Европейската агенция по лекарствата потвърди потвърди безопасността и ефикасността ѝ. Отново работи и електронния портал за записване за ваксинация. Засега няма информация за струпвания на хора пред ваксинационните центрове.

Във ваксинационния пункт пред Александровска болница имунизацията тази сутрин започна в 8.30.


Доктор Васил Михайлов увери в "Хоризонт за вас", че към момента има достатъчно количество ваксини на "АстраЗенека":

„Има вече много желаещи да се вакcинират с „АстраЗенека“. Това са и хора, които са се записали през портала, както и други, които сега идват и имат желание да се ваксинират. Дали са се отказали, бихме могли да кажем, че има, да“

Пред пункта струпване няма, а чакащите се обслужват бързо:

-  Бързо става, само формуляри трябва да се попълнят;

-  Не съм се колебала, бързах да се ваксинирам

-  Каквато има (ваксина – б.р.) ми е ок

-  Не съм се колебала. Бях от първите, които се записаха през системата. През нощта получих потвърждение, че ще можем да бъдем ваксинирани за другата седмица, но реших да пробвам дали няма шанс сега да ме ваксинират. Докторите казаха, че ще бъда ваксинирана“.

"Не сме се колебали дали да се ваксинираме с "АстраЗенека", казаха в "Хоризонт за вас" граждани, чакащи пред Александровска болница:

"Аз бях записана за ВМА, но разбрах, че там няма и дойдох тук, защото тук мога да се ваксинирам, не ме е страх, бързам да го направя".

"Щом лекарите са преценили, че е безопасно, не се колебая да се ваксинирам."

Ваксинациите са подновени и в болниците "Пирогов", "Света Анна" и "Свети Иван Рилски". В събота и неделя ще работят пунктовете в "Пирогов" и "Свети Иван Рилски".

"Избор на ваксини към момента няма. В страната са налични над 100 000  дози „АстраЗенека“. На посочен телефон на избрания ваксинационен пункт може да се провери дали избраната ваксина е налична", обясни заместник-министърът на здравеопазването Жени Начева:

Решението и избора на хората ще бъде единствено и само по тяхна преценка дали да се ваксинират с наличната ваксина или да изчакат, ако не могат да упражнят правото си на избор, да изчакат период, в който ще могат да имат избор за ваксини“.

Начева добави, че се обмисля вариант записванията през електронния портал лица да бъдат изместени напред със съответния брой дни, в който регистърът не работеше.

Ще бъдат уведомени, че са преазаписани за съответната дата и ще могат да я потвърдят или да я откажат.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна