Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МБАЛ "Св. Пантелеймон" търси доброволци за COVID отделението

| обновено на 19.03.21 в 17:03

Общинската болница „Свети Пантелеймон" в Пловдив отново набира доброволци за COVID отделението си. „Отделението е обезпечено с необходимата техника, снабдено е с медикаменти, има кислород, но няма достатъчно медицински специалисти, най-вече медицински сестри“, обясни управителят на общинската болница д-р Константин Сапунджиев.

Той добави, че в МБАЛ „Свети Пантелеймон" има 50 легла за лечение на болни с коронавирус, като в момента заетите са 40. Спешно като доброволци се търсят дипломирани лекари и медицински сестри, студенти по медицина от пети и шести курс, както и медици в пенсионна възраст. Общинското здравно заведение има нужда и от санитари и хигиенисти. 

Според д-р Сапунджиев коронакризата не трябва да пречи на функционирането на останалите отделения в болницата, като за целта са създадени различни коридори за пациентите. Отделенията по неврология, кардиология и пулмология в болницата не са прекъсвали работа, а приемът на болни става само след направени антигенни тестове, каза още управителят на МБАЛ „Свети Пантелеймон".

Търсят се преди всичко медицински сестри, но с работата могат да се заемат и студенти по медицина от пети и шести курс, обяснява д-р Атанас Парев, който ръководи отделението:

"В момента имаме студентка пети курс, която е болногледач - такава е длъжността, и много добре си върши работата. Имаме и две студентки четвърти курс по медицина, които са по програма за студентски практики. Те работят като сестри."

Клиничната картина на протичане на заболяването е сходна с тази от пика през ноември миналата година, лекуващият персонал обаче, според д-р Парев, е много по-уверен:

"Вървим по една утъпкана пътека. Преди самият персонал се страхуваше повече да влезе в ковид отделение. Сега срещаме доста разбиране".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна