Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Караисен чакат изборите и новия водопровод

Снимка: Здравка Маслянкова

Обявяването на по-строгите мерки за овладяване на пандемията завари хората от село Караисен в община Павликени на площада, където започна дългоочакваната от тях подмяна на 30 километра от водопроводните тръби. Миналата година местните хора на няколко пъти излизаха на протести и блокираха републиканския път за Свищов, борейки се за питейна вода.

Водата е на първо място, пандемията дано се овладее, а на 4 април ще гласуваме за по-добро бъдеще, обобщава настроенията един от възрастните мъже в селото.

Над 800 са жителите на Караисен и основният им проблем е не пандемията и спазването на мерките, нито затварянето на държавата, а липсата на питейна вода. Днес са обнадеждени, защото между парламентарните и президентските избори тази година очакват новите 30 километра водопровод, които да заменят старите и пропукани циментово-азбестови тръби.

Един от протестите в село Караисен заради проблема с водата  Снимка: Здравка Маслянкова

„Проблемът съществува отдавна. С огромна радост приемаме новината, че вече започва да се работи по този проект, който беше отлаган повече от две години“. 

„Надявам се нещо хубаво да се случи. Засега пандемията в Караисен е овладяна. Да се надяваме водопроводът да стане добре и за нас да има едно ново начало“.

За нас е дългоочакван този проект, защото миналото лято бяхме два месеца без капка вода, добре че си имаме геран“.

„Очакванията са големи - това нещо да доведе и до задържане на земеделските производители, защото, благодарение на тяхната продукция и на работата по дворовете, хората успяват да се препитават и да издържат и семействата си“. 

Снимка: Здравка МаслянковаВодопроводи, пандемия, ваксини и избори  - тези теми са изместили вечната тема за ниските пенсии, споделя възрастен мъж, докато върви към багера за изкопа, с който се поставя началото за решаване на проблема с безводието в Караисен.

„Какво се случва - нещо добро. Водата е на първо място. Пандемията дано се овладее, колкото се може по-бързо. Изборите са си избори - ще ходим да гласуваме. Пандемията няма да ме спре, такива проблеми няма в Караисен, всичко е нормално. Държавата мисля, че взема мерки. Дано ваксините да помогнат, то има едно затишие сега. Не съм ваксиниран, записан съм. Не се знае кога ще има ваксина“, разказва жителят на Караисен.

Пандемията ще повлияе на изборите на 4 април, твърдят хората в селото и отричат то да е посещавано от търговците на гласове.

„Тук, в Караисен, населението е застаряващо. Младите хора по могат и сигурно ще дойдат да гласуват, но възрастните хора - много се съмнявам. Всеки се пази. Много се съмнявам, че ще има посещаемост, както друг път на избори. Пандемията е по-важна. Да се овладее тази болест и да започне да функционира всичко в държавата и в света. Държавата не е адекватна, защото виждате как затварят ресторанти, училищата, най-важното“.

„Не трябваше да бъдат изборите сега. В Италия отложиха изборите за октомври. Изборите трябваше да се отложат“.

„Пандемията няма да ме спре да гласувам. Важно е, защото трябва да изберем подходящите хора, които да ни управляват. Все още се намират такива. Не съм виждал, не се е забелязвало за търговия с гласове в Караисен“.

„Ще има достатъчно хора, които да отидат да гласуват. Наистина има доста хора, които са уплашени от пандемията, но с лични предпазни средства, спазване на дистанция, с дезинфектанти, ще се случат нещата. Не зная какво очаквам след 4 април. Да се надяваме ново начало, нещо по-хубаво да дойде“.

„Надеждите са да стане нещо по-добро и сега не е зле. Живеем с мисълта за малко по-добре“. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна