Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

1000 флакона на "АстраЗенека" за личните лекари в столицата

1000 флакона с ваксини на "АстраЗенека" днес ще бъдат предоставени на общопрактикуващите лекари в София.

Те бяха днес в РЗИ - София, за да получат дозите.

Повече от два часа отнема на един лекар да вземе по три флакона от ваксината, която ще стигне за 30-33-ма души", казаха в "Хоризонт за вас" общопрактикуващи лекари.

Те посочиха още, че се чака известно време, защото се попълват документи, но не се оплакват от това. Някои от тях имат намерение още днес да започнат ваксинацията на пациентите си:

"Още днес ще започнем ваксинацията на пациентите си. Ще се свържем с всички свои пациенти, които са записани за имунизация, за да ги поканим за такава в понеделник, ако днес не могат"

Получаваните три флакона от ваксината обаче са по-малко от необходимото количество:

„Една трета от желаещите и една трета от необходимото количество се дава в момента, което е, средно казвам, необходимото за всеки един от нас.

По три флакона… говорим за да кажем 30 33-ма (души – бел. ред.) с 11- тата доза (от флакон, ако отчитаме – бел. ред.), но средно това е една трета от необходимото ни количество.

Поне още толкова по две трябва да е - средно казваме на практика, за първата група – за тези записани хора от януари месец, които чакат, за тях говорим, не за тези, които са по списъците от последните две седмици, а за тези, които са от януари“, каза д-р Георги Миндов, общопрактикуващ лекар от София.

Още по темата в звуковия файл.


Снимки: Евелина Стоянова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!