Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Казусът "АстраЗенека" в различните европейски страни

| обновено на 19.03.21 в 19:36
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Освен България още 10 европейски държави подновиха използването на Covidваксината на „АстраЗенека“, след като вчера Европейската агенция по лекарствата я обяви за безопасна. Това обаче беше съпътствано от предупреждения.

Във Франция ваксинацията с продукта  на "АстраЗенека" ще продължи, но с препоръка да се прилага при хора над 55-годишна възраст. Причината е, че предполагаемите случаи на тромбози, причинени от ваксинацията, са само при хора под тази възраст.

В Испания продължават приложението на ваксината на "АстраЗенека" от понеделник, но паралелно ще преценяват както безопасността при по-младите, така и предположението, че жените е по-вероятно да получат кръвни съсиреци заради ваксината.

Към използването на "АстраЗенека" се връщат още в Германия, Италия, Кипър, Латвия, Литва, Нидерландия, Португалия и Словения.

Здравните власти във Финландия обаче спряха временно днес използването на продукта на "АстраЗенека" въпреки вчерашната оценка на Европейската агенция по лекарствата. Причината са два случая на тромбоза между 4 и 10 дни след ваксинация с това средство. Забраната ще е в сила до 29 март.

В Германия учени от университета в Грайфсвалд смятат, че тромбозата е причинена от твърде силен имунен отговор при някои пациенти. Според тях реакцията може да се неутрализира с достъпни медикаменти.

Други учени в британския университет "Уорик" предупредиха, че възстановяването на имунизационния процес не може да доведе до овладяване на пандемията, ако не бъде комбинирано със запазване на ограничителните мерки.

Заради нарастващите темпове на заразата френската столица Париж от полунощ влиза в нов едномесечен локдаун. Придвижването остава ограничено в тежко засегнатата Чехия.

На други места като Словения планират постепенно облекчаване, а в Гърция то ще се случи, след като властите отчетоха повишаване на новите случаи на коронавирус въпреки мерките.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени