Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

10 дни не е малък срок, но не знаем дали ще е достатъчен, може да бъде удължен

Доц. Ангел Кунчев: Не засичаме "внос" на южноафриканския щам

Очакват се над 580 хиляди дози през април и още повече през май, подчерта той

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев
Снимка: БТА

"10 дни не е малък срок, но не знаем дали ще е достатъчен", заяви пред БНР главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев в коментар на влизащите в сила от 22 март нови ограничения заради високия ръст на заболеваемостта от Covid-19. По думите му намаляването на контактите между хората ще окаже влияние. Кунчев изказа предположение, че срокът може да бъде продължен.

Той сподели, че е много трудна задачата да се намери добър баланс между здравето и икономиката:

"Видяхме какво става в Англия, Ирландия, Португалия, след това в Чехия и Словакия, а в момента и в Унгария. Видяхме, че пикът на тази вълна не продължава прекалено много - той е от 2 до 4 седмици. Едно намаляване на контактите би трябвало да повлияе, ако не започне веднага спад, то поне да достигнем плато, без да има продължаващо повишаване на броя на заразените и починалите".

Според доц. Кунчев обществото е разделено по отношение на строгостта на мерките и времето, в което се налагат.

"Не е добро положението в болниците, натискът към тях продължава да расте. Търсенето на медицинска помощ се увеличи, което означава, че новият щам води до по-бързо развитие на по-тежка клинична картина, което налага болнично лечение. Към момента наближава 8000 броят на приетите в болници лица и към 700 е броят на настанени в интензивни отделения. това е твърде голям брой, който изтощава и без това твърде изморената здравна система", обясни  главният държавен здравен инспектор. 

"За момента не засичаме "внос" на южноафриканския щам, макар че в Европа го има, а и на Балканите го има - в Гърция и в Унгария има посочени случаи. Почти неминуемо е и с него да се срещнем", подчерта доц. Кунчев.  

В различните райони на страната се регистрират между 60 и 90% само от британския вариант на коронавируса, съобщи той.

Във връзка с временното преустановяване на ваксинирането с "АстраЗенека", доц. Ангел Кунчев беше категоричен, че това е правилният начин - когато има и най-малко съмнение, спира се прилагането до изясняване на ситуацията. Той уточни, че обществото е много чувствително по отношение на ваксините:

"На първо място е безопасността, а после е ефикасността. Това са основните принципи, на които всяка ваксина трябва да отговаря".

Доц. Кунчев потвърди, че няма да има човек, който няма да може да получи втора доза на ваксината

Очакват се над 580 хиляди дози през април и още повече през май, подчерта той и добави, че няма да е лесно да бъдат убедени голяма част от хората, за да се ваксинират. По думите му това ще е основната задача на медиците и на щаба.

"Има толкова неясни фактори, че не може да се прогнозира кога и дали ще има нова вълна на Covid-19. Трябва да има система за наблюдение, както е и при грипа - годишно 40 лаборатории в света следят какви нови щамове се появяват. Това вероятно ще стане и с коронавируса".

Главният държавен здравен инспектор заяви в предаването "Неделя 150", че няма информация за производство на каква ваксина ще се използва новопостроеният завод в Разград, представен от премиера

Интервюто на Диана Янкулова с доц. Ангел Кунчев в предаването "Неделя 150" можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна