Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

465 секции ще бъдат разкрити в 69 държави

Таня Цанева: От понеделник започва онлайн обучение на РИК и СИК

Заявленията за гласуване на карантинирани или хора с увреждания са качени на сайта на ЦИК

Таня Цанева
Снимка: БГНЕС

"От понеделник (22 март) започва обучение на РИК и СИК и заради ограниченията за Covid-19 то ще бъде онлайн". Това каза пред БНР Таня Цанева, говорител на ЦИК. По думите ѝ този вид обучение няма да е лесно, но връзката ще е конферентна, за да може да се задават въпроси и да се отговаря.

Членовете на секционните избирателни комисии (СИК - б.р.) ще бъдат обучени онлайн за работа с машините от фирмата доставчик "Сиела Норма", предвидени са и около 2000 души IT специалисти, които при технически проблеми ще бъдат търсени през кол център, посочи тя и добави:

"За ЦИК е важно да обучи членовете на СИК, за да могат те да предлагат машинно гласуване в избирателните секции".

Няма съмнения в сигурността на машините за гласуване от институциите, които се занимават със сертифицирането им, подчерта Цанева.

Тя обясни, че сложността на изборните протоколи идва от едновременното провеждане на машинно и хартиено гласуване:

"В протокола трябва да се отбележат резултатите от машините и от бюлетините. Няма как при два вида гласуване протоколът да е по-лесен. Отделно, има и преференции, които трябва да бъдат описани".

Във връзка с решението на Административния съд на София град, което отхвърли решение на ЦИК за видеоизлъчване на процеса на броене на бюлетините и попълване на протоколите, говорителката на Централната избирателна комисия потвърди, че то ще бъде обжалвано:

"Мотивите на съда са, че правото на ЕС не приложимо по отношение на провеждане на национални избори и че секцията е обществено място и участниците осъществяват обществена дейност. ... Ние имаме възможност и ЦИК взе решение да обжалваме това решение на съда пред по-горна инстанция".

В предаването "Неделя 150" Таня Цанева заяви категорично, че ЦИК работи по хронограмата за провеждането на парламентарните избори на 4 април и подчерта, че не е от компетентността на комисията въпросът за евентуално отлагане на вота.

465 секции ще бъдат разкрити в 69 държави, съобщи тя и добави:

"Така са ситуирани местата, където ще бъдат разположени секциите, че да бъде удобно на гласуващите. В Лондон сме разкрили 12 секции, защото има най-много българи, които могат да гласуват. В Германия разкриваме 69 секции".

Говорителката на ЦИК коментира сигналите дали активността на действащи министри и премиера, които не са задължени да излизат в отпуск по време на предизборната кампания, не е нарушаване на Изборния кодекс:

"Съгласно Изборния кодекс има определени категории лица - каквито са министрите, те не са задължени да излизат в отпуск и решението на ЦИК е, че не се установява нарушение". 

Централната избирателна комисия е качила на сайта си заявленията за гласуване, които поставени под карантина или хора с увреждания трябва да подадат, за да упражнят правото си на глас на 4 април.

Интервюто на Диана Янкулова с Таня Цанева в предаването "Неделя 150" можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.