Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европейска забрана за износ на ваксини ще забави британската имунизационна програма

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британската програма за масово ваксиниране е изправена пред двумесечно закъснение в случай, че Брюксел забрани износа на ваксини, но няма да помогне съществено на ЕС, показва анализ, поръчан от вестник "Гардиън". 

Доклад на компания, специализирана в анализ на данни, се казва, че забавянето на програмата за масово ваксиниране ще наруши плановете на правителството да отвори икономиката през лятото. Забраната за износ на ваксини, която ще бъде обсъдена от лидерите на 27-те страни-членки на ЕС в четвъртък, сериозно ще засегне усилията на здравните власти и може да принуди правителството да продължи ограниченията за хората.

Според компанията обаче това няма да помогне особено на програмите за ваксиниране на самите европейски държави. По изчисления на фирмата сравнително малкият брой дози, които ще бъдат задържани в рамките на блока, ще ускорят ваксинирането на пълнолетните само с около една седмица. 

"Гардиън" посочва, че страните-членки на ЕС са администрирали 10,4 дози ваксина на 100 души в събота в сравнение със 42,7 дози на 100 във Великобритания. Междувременно в събота бе отчетен нов рекорд за направени ваксини за един ден във Великобритания – близо 880 000. В случай на забрана на износа от ЕС и забавяне на пратка от 5 милиона дози с "АстраЗенека" от Индия, набелязаният краен срок за ваксиниране на всички пълнолетни на Острова в края на юли може да се измести към края на август, показва анализът.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна