Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Инж. Мирослав Маринов: Да се промени Наказателният кодекс в защита на горските

Новото наказание безвъзмезден труд в полза на обществото ще има дисциплиниращ ефект, смята директорът на Агенцията по горите

Снимка: БГНЕС

Промени в Наказателния кодекс трябва да осигурят адекватна защита на горските служители - това заяви в интервю за БНР директорът на Изпълнителната агенция по горите инж. Мирослав Маринов.

Над 300 са били системните нарушители през миналата година. Има осъдени бракониери, посочи той. Новото предвидено наказание безвъзмезден труд в полза на обществото ще има превантивен и дисциплиниращ ефект, прогнозира Маринов. То ще влезе в сила в края на настоящата година.

Проблемът е чувството за безнаказаност. Държавата не намира правилните начини тези нарушители да си платят глобите. Събираемостта на актовете е 20%.“

„Ние трябва да бъдем подкрепени от всички правоохранителни органи“, категоричен е Мирослав Маринов. „Трябва да се промени Наказателния кодекс с оглед адекватна защита на нашите горски служители.“

Надеждите са новият състав на законодателния орган да бъде убеден в необходимостта от тези промени, допълни той.

Снимка: БГНЕС

Истинските горски вече са много малко, отбеляза още Мирослав Маринов. Относно нападенията и заплахите срещу горските служители инж. Маринов посочи, че за последните три години има регистрирани около 50 случая, но всъщност са много повече.

Гората какво е? Един магазин без ограда. Ако не се промени мисленето на хората, много трудно се опазва такъв ресурс. До всяко дърво не може да има горски служител“, коментира Мирослав Маринов в предаването „Преди всички“.

Бракониерските набези не са характерни за цялата страна, обясни още Маринов. По думите му има няколко конфликтни точки и места, където това се случва по-често. Едно от тези места е Разложката котловина, а другото - Северозападът – в района на Районната дирекция по горите - Берковица.

Законът позволява на горските надзиратели и на горските стражари да носят и лично оръжие, уточни инж. Мирослав Маринов.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени