Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Валя Гигова: Честата смяна на правилата се отразява негативно на всички

Всички са наясно, че затварянето няма да трае 10 дни, казва юристът

Валя Гигова
Снимка: БГНЕС

Тази криза е твърде непредвидима като факти, но следва да бъде предвидима като управление, заяви в интервю за БНР адвокат Валя Гигова.

Честата смяна на правилата се отразява негативно абсолютно на всички. Ако вирусът е непредвидим с оглед на неговото разпространение, то човешкото поведение и управление трябва да може да предвижда развитието на тази криза и да я регулира, а не да върви след събитията“, коментира Гигова в предаването „Преди всички“.

Ако хората отнапред знаят, че при вариант А, да речем, се затваря всичко, при вариант Б се затваря всичко с изключение на… и при вариант В всичко се отваря, но при спазване на определени мерки, много по-лесно би било за всички. Всеки ще знае какво предстои при определени количествени характеристики, които, така или иначе, са критериите за управление на тази криза“, отбеляза тя.

„В желанието да се върнем към нормалността, защото битието на човек е свързано с различни форми на осъществяване на социален контакт, когато знаехме какво предстои, абсолютно ненужно беше отварянето на заведенията, които сега, 20 дни по-късно трябва всичките да бъдат затворени“, посочи още адвокат Гигова.

Актовете, с които министърът на здравеопазването управлява тази криза, са общи административни актове. Те могат да бъдат обжалвани, но докато се развие производството по обжалването вече има издаден нов административен акт, каза Валя Гигова. Тя даде пример с публикувано на 15 март искане на главния държавен здравен инспектор за разхлабване на мерките, а на 18 март е издадена министерската заповед за затягане на мерките от днес.

Има изключително голяма непоследователност дори в поднасянето на информацията в обществото относно това, което предстои“, смята Гигова, според която е налице хаос.

Всички са наясно, че затварянето няма да продължи десет дни. За да се появи ефектът от затягането на мерките, трябва да минат поне 14 дни, подчерта Валя Гигова.

Как би изглеждало провеждането на изборите в настоящата обстановка?

Според адвокат Гигова много страни са провели избори в усложнена епидемична обстановка и всичко е въпрос на дисциплина, но когато изборите са само в един ден, „това е много трудно да стане – и със спазването на дистанцията, и с организацията“.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени