Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лавров: САЩ използват санкциите като основен инструмент на външната си политика

Сергей Лавров
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Русия и Китай трябва да се отказват от долара при разплащанията помежду си, за да се защитават от западните санкции. Това заяви руският министър на външните работи Сергей Лавров, който замина на посещение в Китай.

В интервю за китайски медии Сергей Лавров посочи, че Съединените щати са си поставили задачата да ограничат технологичното развитие и на Русия, и на Китай и добави:

„Трябва да намаляваме санкционните рискове чрез укрепване на нашата технологична самостоятелност, чрез преминаване към разплащания в национални валути и в алтернативни на долара световни валути. И разбира се, трябва да се отказваме от контролираните от Запада платежни системи“. 

По думите на Лавров Съединените щати и Западът като цяло са се отказали от класическата дипломация и използват санкциите като основен инструмент на външната си политика. „Дипломацията – това са отношения между хора, това е умение да се слуша и чува другия и да се намира баланс на интересите. Точно тези ценности защитават в дипломацията Руската федерация и Китайската народна република“, подчерта Лавров. Той замина на посещение в Китай, където ще разговаря с китайския си колега Ван И. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени