Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Росен Йорданов: Не трябва да се мисли на парче по темата за полицейското насилие

Росен Йорданов
Снимка: БГНЕС

"Работи се с клишета "дрогиран шофьор", "полицията бие" и няма как да вникнем в подробности, които могат да направят нашето мнение много по-прецизно, но това не прави казуса по-малко значим", каза пред БНР психологът Росен Йорданов в коментар на разнопосочните коментари в обществото, свързани със задържането на дрогиран шофьор без книжка в Казанлък, при което е заснета проява на полицейско насилие над задържания. 

Не трябва да се мисли на парче по темата за полицейското насилие, призова психологът:

"Съществен въпрос е какви хора попадат в полицията, до каква степен те могат да упражняват адекватно професионалните си задължения, каква е организационната култура в тази среда - защо няма възпиращо въздействие на колегите. Кое е по-важно - колегиалната лоялност или коректното изпълнение на служебните задължения".

По думите на Йорданов е проблем, че е отпаднала пробацията при хора с условни присъди:

"Пробацията е един човек да има надзор и да бъде подложен на принудителен труд, за да се поправи. Това е основната функция, а не да се раздават условни присъди".

Според криминалния психолог обществото и политиците трябва да осъзнаят, че наказателният закон не е променян от 1968 година:

"Да се получи един необходим консенсус сред всички политически сили, че е необходимо да бъде извършена промяна. Има неща, които изначално трябва да се свършат, а не на парче".

Интервюто на Диана Янкулова с Росен Йорданов в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна