Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тромбонистът Вили Стоянов дари ноти на Музикалната академия

Той аранжира за тромбонов квартет 20 песни на дядо си - Йосиф Цанков

Велислав Стоянов е едно от най-разпознаваемите лица на българската джаз сцена - тромбонист, бенд лидер, композитор и аранжор. Той е приел за своя кауза да популяризира творчеството на дядо си - композитора Йосиф Цанков. След поредица концерти под мотото "Среща с деди Йожи" и издаването на албума "Онзи вятър от първата среща" сега Вили Стоянов пое в малко по-неочаквана посока - той аранжира и представи в камерен концерт 20 миниатюри за квартет тромбони по музика на Йосиф Цанков.

Вили СтояновВ квартет с него пиесите изсвириха Димитър Стоев, Кирил Михайлов и Иван Мелин, а нотите - пълен комплект партитури и щимове - Вили Стоянов дари на Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров" в лицето на проф. д-р Атанас Карафезлиев - ръководител катедра "Камерна музика и съпровод".

"Донякъде съм инспириран от непоколебимото усилие - творческо и инструментално - на проф. д-р Атанас Карафезлиев, чийто асистент съм от тази година, да популяризира българската музика за тромбон, както и да провокира създаването на нова и въобще обогатяването на тромбоновия репертоар. (...) Затова реших, че това би било хубав начин да подредя в нототеката на преподавателите по камерна музика на медни духови инструменти и един малък сборник с 20 песни на моя дядо, който все пак е патриархът на българската танцова и забавна музика."

Атанас Карафезлиев, който е известен не само като преподавател, но и като солист и първи тромбонист на Симфониния оркестър на БНР, изрази благодарността си за този благороден жест на Вили Стоянов и надеждата към тези пиеси да има интерес, така че те да разнообразят камерния репертоар на студентите и професионалистите - тромбонисти.

Вили Стоянов обяви, че всички желаещи могат да се сдобият свободно с нотите на тези 20 миниатюри за квартет тромбони по музика на Йосиф Цанков в сайта на Барс асоциация.

Интервютата с двамата тромбонисти и две от пиесите в сборника, изпълнени на концерта, чуйте в звуковия файл.

Проф. д-р Атанас Карафезлиев

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна