Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕП прие доклада за напредъка на Северна Македония

Снимка: picture alliance / abaca

С 558 гласа "за", 70 "против" и 59 "въздържал се", евродепутатите приеха доклада за напредъка на Северна Македония по пътя й към ЕС. 16 от българските евродепутати са подкрепили документа, Искра Михайлова от "Обнови Европа" не е участвала в гласуването. 

В него евродепутатите изразяват съжаление, че България и Северна Македония все още не са постигнали разбирателство по нерешените двустранни въпроси и ги насърчават да постигнат компромис.

Те припомнят предишните препоръки на Европейския парламент за дискриминацията срещу граждани, които открито изразяват своята българска идентичност или етнически произход и отбелязват липсата на напредък в тяхното прилагане.

Реакцията на Скопие

Вицепремиерът на Република Северна Македония по европейските въпроси Никола Димитров изрази съжаление, че предложеният от зелените и социалистите в Европарламента текст в доклада за напредъка на Скопие в евроинтеграцията е бил блокиран от Европейската народна партия и евроконсерваторите.

Димитров заяви и съжаление, че са включени текстовете за дискриминацията на гражданите на Република Северна Македония, които се определят като българи.

Заместникът на премиера Зоран Заев обяви, че само няколко дни след парламентарните избори в България Скопие ще продължи с усилията за създаване на ситуация, в която София ще се присъедини към останалите членки на Европейския съюз, за да бъде постигнат консенсус за преговорната рамка и най-после да започнат преговорите за членство на Република Северна Македония.

Резолюции на Европарламента

Албания, Косово, Северна Македония и Сърбия трябва да продължат пътя по основните реформи, се посочва в приети от Европейския парламент резолюции.

В докладите за оценка на четирите държави евродепутатите предупреждават, че напредъкът на страните за присъединяване към ЕС зависи от трайни, задълбочени и необратими реформи в основни области като върховенството на закона и ефективното действие на демократичните институции.

Подчертава се и значението на повишаването на борбата с корупцията и организираната престъпност, както и на задълбочаването на добросъседските отношения и регионалното сътрудничество.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна