Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Великобритания удължи с 6 месеца Covid законодателството

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британските депутати гласуваха за удължаване с още 6 месеца на спешно приетото миналата година законодателство за Covid-19. В същото време министри заявиха, че се надяват постепенното облекчаване на локдауна да продължи по план.

Въпреки известна съпротива от група депутати от управляващата Консервативна партия „Законът за коронавируса 2020“ бе одобрен с 484 гласа „за“ и 76 „против“. Депутатите освен това одобриха следващата фаза от „пътната карта“ на премиера Борис Джонсън за излизане от локдауна, която започва от 29 март и предвижда падане на забравана за напускане на домовете и разрешава събиране на до 6 души на открито. 

Законът бе приет спешно само за 4 дни миналия март при налагането на първия локдаун и дава правомощия на правителството да взема необходимите най-строги мерки в отговор на пандемията. Взетите съответно мерки трябва да се преразглеждат на всеки 6 месеца. 

Удължаването на продължителността на закона до септември не означава, че всички ограничения ще останат в сила до тогава. 

Правителството продължава да се надява, че локдауна ще бъде вдигнат напълно на 21 юни. 

Гласувалите против закона консерватори заявиха, че мерките са драконови и трябва да отпаднат възможно най-скоро. 

Още няма яснота как ще се отрази всичко това на пътуванията в чужбина. Премиерът обеща на 5 април да изложи плановете си по този въпрос.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна