Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лидерите на ЕС изразиха готовност за продължаване на сътрудничеството с Турция

Урсула фон дер Лайен и Шарл Мишел преди пресконференцията в Брюксел в края на видеоконферентната среща на върха на ЕС.
Снимка: БТА

Лидерите на страните членки на ЕС изразиха готовност съюзът да продължи сътрудничеството с Турция по въпросите на миграцията, опазването на границите, здравеопазването и борбата с тероризма.

През юни се очаква Европейският съюз да реши дали задълбочи връзките си с Турция и се надява дотогава Анкара да продължи с усилията за успокояване на напрежението в Източното Средиземноморие.

Европейският съвет възложи на Европейската комисия да изготви предложение за продължаване на финансирането на споразумението за миграцията, като се предвижда допълнителни средства да бъдат осигурени за сирийските бежанци, подслонени в Турция, Ливан и Йордания.

Съюзът изрази очакване Турция да продължи да прилага споразумението и да възобнови обратния прием на мигранти, достигнали Европа през нейна земя.

Същевременно президентът на Съединените щати Джо Байдън изрази вчера в телефонен разговор с премиера на Гърция - Кириакос Мицотакис надежда за стабилност в Източното Средиземноморие.

Байдън е изразил признателност пред Мицотакис за „нарастващото сътрудничество в отбраната“. Двамата са се договорили за „координация по въпроси ат взаимен интерес, включително енергийната сигурност, Китай, Русия и Западните Балкани“.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени