Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Известната скулпторка Убавка Тончев подготвя изложба след тежка травма на ръката

Творба на Убавка Тончев
Снимка: Латинка Светозарова

Убавка Тончев е сред най-ярките автори на малка пластика, нейни творби има по целия свят в престижни галерии и частни колекции. Тя е сръбкиня и след като свързва живота си по време на следването в Художествената академия с Константин Симеонов- Костика, творят в град Долни Дъбник, където продължава да живее и след кончината на Костика. Преди дни обаче при нелеп инцидент Убавка получава тежка травма на ръката.

Известната скулпторка потърси Българското национално радио, за да изрази своята благодарност към екипа на д-р Константин Тотев от Клиниката по ортопедия и травматология към Университетската болница „Д-р Георги Странски“ в Плевен. Автопортрет на Убавка Тончев

Професионализмът на плевенските лекари дава възможност Убавка Тончев да продължи и подготовката си за новата изложба през май, възможността да твори отново, след като се възстанови напълно, затова думите за благодарност не стигат, а първата рисунка след инцидента е за д-р Тотев.

Със своя силен дух Убавка Тончев е убедена, че на 18 май ще има изложба.

Тогава отново ще изложи свои творби и на Костика, който остава завинаги в историята на Плевен с паметника на Емил Димитров.

Репортаж на Латинка Светозарова в предаването "Хоризонт за вас" можете да чуете от звуковия файл. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна