Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мианма: Ден на армията и десетки загинали на протести

| обновено на 27.03.21 в 21:42
Генерал Мин Аун Хлаин на парада на въоръжените сили в Нейпидо, Мианма, 27 март 2021 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Над 100 са жертвите в един от най-кървавите дни на протести срещу преврата в Мианма, извършен преди месец. Така общият брой на убитите надхвърли 300.

Обществената телевизия съобщи, че протестиращите са изложени на риск да бъдат застреляни "в главата или в гърба".

Въпреки това голям брой протестиращи срещу военната хунта излязоха по улиците на големите градове в страната.

Въоръжените сили на азиатската държава днес отбелязаха професионалния си празник, но военните паради бяха помрачени от употребеното срещу демонстранти насилие.

Недоволството на граждани избухна по време на празника на въоръжените сили в столицата Найпидо.

Посолството на САЩ обвини хунтата, че "убива невъоръжени цивилни". С подобни позиции излязоха и дипломатическите мисии на ЕС и Великобритания в Мианма. "76-годишнината от основаването на въоръжените сили на Мианма ще остане в историята като ден на терор и безчестие", заявяват от мисията на Европейския съюз в Мианма.

Повече от 300 са жертвите, загубили живота си при протестите срещу извършения на 1 февруари военен преврат. Въпреки нарастващия брой на жертвите и заплахите, хиляди жители на Мианма участват редовно в протести с искане властта да бъде върната на правителството на Аун Сан Су Чжи, която е под домашен арест от 1 февруари.

Снощи по държавната телевизия беше отправено завоалирано предупреждение, че мирните граждани трябва да се поучат от съдбата на загиналите протестиращи:

"Трябва да се поучите от трагедията на досегашните грозни смъртни случаи, че може да сте в опасност и да бъдете застреляни в главата и гърба".

Предупреждението не включваше изрично съобщение, че военните имат заповед да стрелят на месо. Досега хунтата се опитваше да внушава, че някои случаи на стрелба са идвали от хора в тълпата.

Янгон - 27 март 2021 г.

И днешният ден беше белязан от насилие.

В ранните сутрешни часове силите за сигурност откриха огън срещу множество протестиращи до полицейски участък в търговската столица Янгон и убиха най-малко четирима души, съобщи "Мианма нау".

Други трима бяха застреляни на протест в квартал Инсейн на Янгон.

Жертви има и в източния град Лашио, в североизточния град Хопин и в региона Баго, близо до Янгон.

Лидерът на управляващата в Мианма военна хунта каза днес, че военните ще защитават хората и ще се стремят към демокрация, докато протестиращите призоваваха за масово противопоставяне срещу преврата, извършен миналия месец въпреки смразяващите предупреждения, че могат да бъдат застреляни.

След като беше начело на военен парад в столицата Нейпидо по случай Деня на въоръжените сили, генерал Мин Аун Хлаин повтори обещанието си да бъдат произведени избори, без да уточни след колко време.

„Армията иска да се хване за ръце с цялото население, за да защити демокрацията“, каза генералът в излъчвано на живо изказване по държавната телевизия. Той добави, че властите искат също да бранят хората и да възстановят мира в цялата страна.

„Актове на насилие, които засягат стабилността и сигурността, за да се отправят искания, са неприемливи“, каза генерал Хлаин.

Той заяви още, че армията е трябвало да вземе властта заради "незаконни действия" на Су Чжи и нейната Национална лига за демокрация. Генералът съобщи, че някои партийни лидери са били обвинени в корупция и срещу тях се водят съдебни разследвания.

Су Чжи - най-популярният политик в страната, е под домашен арест на неизвестно място. Задържани са и много нейни съпартийци.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени