Eмисия новини
от 15.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Черните лешояди се завърнаха във Врачанския Балкан

Черен лешояд (Aegypius monachus)
Снимка: ЕПА/БГНЕС

За първи път от сто години в западна Стара планина е забелязана двойка черни лешояди. Те са  наблюдавани в природен парк "Врачански Балкан".

Черният лешояд или карталът е вписан като изчезнал вид в Червената книга на България преди 36 години.

Процесът на изчезване започва през 50-те години на миналия век, когато не се установяват карталови гнезда и рядко са забелязвани отделни екземпляри.

Преди шест години институции и неправителствени организации, паркове и дирекции, сред която и тази на „Врачански Балкан“, подготвят и започват работа по голям международен проект за завръщане на черния лешояд у нас.

Започва внасянето на картали от европейски зоологически градини. В природен парк „Врачански Балкан“ са освободени десет птици. Те се подхранват и наблюдават на специално изградени площадки.

Според експерти постигнатите резултати се дължат на натрупания опит при възстановяването в Стара планина на друг изчезнал вид  - белоглавият лешояд.

От няколко години във Врачанския Балкан има 70 белоглави лешояда, които успешно гнездят и се размножават.

Черен лешояд в полет, снимка: Природен парк Врачански Балкан

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.