Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румънският премиер поиска санкции за участниците в „незаконен“ протест на букурещкото метро

Препълнен автобус заради стачка на метрото в Букурещ, 26 март 2021 г.
Снимка: БТА

Румънският премиер Флорин Къцу поиска да бъдат санкционирани участниците в протест на синдикалистите в букурещкото метро в петък, който определи като „незаконен“, съобщава сайтът Зиаре, цитиран от БТА.

Премиерът поиска виновните да възстановят причинените щети, държавните институции да помогнат на гражданите и фирмите да си възстановяват понесените загуби, а заплатите на участниците в протеста да бъдат намалени с един ден.

„Няма да позволя да бъдем шантажирани“, подчерта премиерът.

Спонтанна стачка на метрото в Букурещ в петък сутринта предизвика транспортен хаос в града. Протестът беше прекратен около 18.30 вечерта, а движението на метрото беше възобновено в събота сутринта.

„Никой не е над закона!“, подчерта премиерът в съобщение във Фейсбук, където изброи мерките, които трябва да бъдат предприети след „незаконната акция на метрото, ръководена от бившия депутат от Социалдемократическата партия Йон Радой“.

Синдикални лидери заявиха в петък, че недоволството им е свързано с недостига на персонал и опасенията от възможно намаляване на заплатите.

Министърът на транспорта Каталин Друла обаче заяви, че истинската причина за стачката са икономически интереси, свързани с фирма на синдиката, ръководен от бившия депутат от опозиционната СДП Йон Радой, която стопанисва търговски площи в подлезите на метрото.

Протестът идва след като компанията Метрорекс, която е на подчинение на министерството на транспорта, поиска от фирмата на синдиката да освободи търговските площи до 2 април, посочват румънски медии.

„В моя мандат няма да позволя да бъдем шантажирани от група хора, организирани в мафиотски стил. Както е нормално, всякакви преговори ще се провеждат при стриктно спазване на закона. Реформата на държавните компании продължава“, подчерта премиерът Флорин Къцу.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна