Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Англия облекчават част от мерките срещу коронавируса

| обновено на 29.03.21 в 18:13
Снимка: БТА

Правилото за оставане по домовете отпадна днес в Англия с началото на втората фаза на облекчаване на локдауна. Министри и учени обаче предупреждават хората да не забравят, че все още остават в сила редица ограничения, които трябва да бъдат спазвани.

Хубаво време днес беляза хубавата новина. От днес на открито мога да се събират до 6 човека или две домакинства на едно място. Могат свободно да бъдат практикувани спортове на открито, отвориха тенис кортове и голф игрищата.

Най-нетърпеливите дори едва изчакаха да мине полунощ, за да играят голф в графство Дарбишър. Позволени са и сватбите, макар и в много скромна обстановка от само 6 най-близки роднини и приятели.

Премиерът Борис Джонсън обаче предупреди хората да бъдат внимателни, защото случаите на заразявания в Европа нарастват и различните варианти на вируса са заплаха за масовото ваксиниране.

Към досегашния лозунг за миене на ръцете, носене на маска и спазване на социална дистанция (Hands, Face, Space!) сега се прибави и свеж въздух (Hands, Face, Space and Fresh Air).

На един от най-често задаваните въпроси: „Може ли вече да се прегръщаме?“, отговорът е „Все още не“.

Професор Ан Джонсън от Лондонския университетски колеж заяви за Би Би Си, че хората не трябва да се събират на закрито, защото това ще бъде най-голямата грешка и най-големият риск.

В събота в Уелс бе вдигната забраната за излизане от довомете, в Шотландия и Северна Ирландия се очаква това да стане в най-скоро време.

Ако не възникнат някакви проблеми следващата фаза на облекчаване на локдауна е от 12 април, когато ще отворят заведенията със сервиране на открито, фитнес залите и фризьорските салони, както и второстепенните магазини.

Повече от 30 милиона британци са получили първа доза ваксина, като правителството обяви, че е убедено, че всички ще получат втора доза до 12 месеца. До момента получилите втора доза са 3,2 милиона. През април ще започне ваксиниране и с трета ваксина - тази на „Модерна“. 

19 са жертвите за последното денонощие, заразените са 3862. Успешният ход на масовото ваксиниране и намаляващите случаи на заразявания дават надежди, че „пътната карта“ на премиера Борис Джонсън за излизане от локдауна може да бъде спазена като график. 

Някои учени продължават да предупреждават да не се бърза с облекчаването на мерките и смятат, че е твърде рано на 21 юли да бъде напълно вдигнат локдауна, както е според „пътната карта“. 

Правителството обяви, че ще следва предпазливо необратимия процес на излизане от локдауна на базата на показателите за заболяванията. Властите изтъкнаха, че последното нещо, което искат, е налагане на нов локдаун.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна