Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ася Паскалева: Приоритизирането на групи за ваксиниране не е медицински, а етичен въпрос

Снимка: БТА

Фактът, че има недостиг на ваксини, е причина да има добре обмислен план за ваксиниране и когато ваксините да налични, те да бъдат разпределени правилно и справедливо, коментира в интервю за БНР Ася Паскалева, директор на Българския център по биоетика.

Утре Българската общност за либерална демокрация (БОЛД), Българският хелзинкски комитет (БХК), Българският център по биоетика и Сдружение „Маргиналия“ организират онлайн дискусия на тема „Справедлив ли е ваксинационният процес срещу Covid-19 в България?”

В повечето страни плановете за имунизация, които са разработени, са поставени на много солидна етична и правна основа. Такава обосновка в нашия план липсва, смята Ася Паскалева. По думите ѝ планът много сериозно куца, а зелените коридори са допринесли допълнително за безпорядъка.

Ако погледнем авторите и групите, създали българския ваксинационен план, това са основно експерти от областта на медицината. В много от страните обаче основната група е съставена от експерти по етика и юристи, а медиците помагат с факти, отбеляза Ася Паскалева в предаването „Преди всички“.

Самото приоритизиране не е медицински въпрос. Това е въпрос на ценности, на етика, на правна система, на политическо управление на страната“, подчерта Паскалева.

Тя е оптимист, че ваксинационният план може да се коригира. „Това трябва да е незабавна стъпка, да се направи много скоро, много бързо, с участието на много широк профил от експерти, включително представители на граждански групи и на уязвими групи.“

Има все по-ясно положително отношение към ваксините, посочи още Ася Паскалева. По думите й не хаосът с разпределението на ваксините помага са това.

„Ваксини ще продължат да са нужни. По същия начин ще се процедира, както с ваксините срещу грипа“, допълни Паскалева.

Според нея от години имаме проблем както с доверието в политиците, така и с доверието в здравната система.

Цялото интервю и анкета по темата чуйте в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени