Eмисия новини
от 14.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

"Изкуствен интелект и етика" - Гьоте институт събира различни гледни точки


В обстановката на пандемия притесненията за здравето и благосъстоянието изглежда изместват вниманието ни от всичко останало. Тази ситуация, обаче, ускори дигиталния преход и развитието на една от неговите отличителни характеристики - изкуствения интелект. Заражда се един нов свят със своите особености, правила, непознати територии и неустановени етични норми.

Именно в изследването на този свят се впускат и Гьоте институтите в Югоизточна Европа с надеждата да поставят началото на критичен диалог в региона по темата „Изкуствен интелект и етика“ в региона. Проектът ще събере експерти от различни области, които, чрез своите знания и умения, ще изградят рамка за разбирането и осмислянето на влиянието на изкуствения интелект върху живота на хората.

Каква е целта на проекта, кога е крайният срок за кандидатстване, специалисти от кои области могат да участват и как хората на изкуството приемат инвазията на изкуствения интелект в техния свят?

Чуйте от Галина Димитрова - Димова, куратор на проекта и специалист по дигитално изкуство.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.