Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Любчо Нешков: Видяхме черно на бяло политиката на РСМ спрямо България

С РСМ не се води исторически спор, а спор за историческите фалшификации, подчерта той

Любчо Нешков
Снимка: БГНЕС

"През последната седмица получихме черно на бяло каква е програмата и методологията на македонската външна политика спрямо България". Това каза пред БНР Любчо Нешков от агенция БГНЕС и обясни:

"Видяхме, че македонското правителство има договор с един институт в Словения, обвинен с връзки с радикалния ислям. Този институт определи България и Германия като мафиотски държави, които криминализират Европейския съюз. Властите в Скопие запазиха мълчание 5 дни. Късно снощи публикуваха съобщение от кабинета на премиера, в което казват, че те нямат нищо общо с този институт. ... За всички е ясно, че партньорството с него продължава".

По думите на Нешков в това съобщение управляващите в РСМ не се разграничават от твърденията на Словенския международен институт за близкоизточни и балкански изследвания, което според него е най-страшното, защото излиза, че "властите в Скопие продължават да смятат, че София и Берлин са мафиотски".

Според журналиста институтът намесва Германия, защото става дума за геополитически проект, който той обслужва:

"Този институт е говорител на силите, за които някои казват, че са част от т.нар. дълбока държава в РСМ, а ние виждаме, че това е истинската държава".

Любчо Нешков подчерта, че с РСМ не се води исторически спор, а спор за историческите фалшификации. Той призова македонците да кажат публично, че българите не им оспорват езика и идентичността.

Интервюто на Петър Волгин с Любчо Нешков в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна