Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В. Радомирски: Байдън предпочете първо среща с лидерите от Quad, а след това от ЕС

Валентин Радомирски
Снимка: БГНЕС

"Байдън предпочете първо да се срещне с лидерите от Quad, а след това с евролидерите". Това коментира пред БНР Валентин Радомирски, дипломат и международен анализатор. Той уточни, че организацията, наречена Quad (четворката) e неформалното обединение, съставено от САЩ, Япония, Индия и Австралия.

Според него тихоокеанският регион ще бъде приоритетен и при този президент на САЩ, повече от Европа. 

В предаването "12+3" дипломатът коментира още, че разногласията в ЕС по отношение на позициите на САЩ не са изчезнали, но опитът на Вашингтон ще е те да бъдат пренебрежимо малки, от гледна точка на това, което американците биха искали Европа да представлява.

По думите му по отношение на политическата и военната сфера няма да има разногласия между ЕС и САЩ, но в икономиката и финансите могат да се появят разногласия - особено по отношение на Китай и Русия.

"От комюникето на Белия дом след срещата на Байдън с лидерите в ЕС става ясно, че президентът на САЩ е подчертал, че в интерес на общите европейски ценности е развитието на най-голямото търговско-инвестиционно споразумение в света, което може би означава, че ще се върнем към споразумението TTIP, което беше отхвърлено от Тръмп", обясни Радомирски.  

Интервюто на Петър Волгин с Валентин Радомирски в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна