Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще бъде ли намален изпитният материал за матурите след 7 и 12 клас

| обновено на 29.03.21 в 17:40
Снимка: БГНЕС

Да се намали изпитният материал за националното външно оценяване (НВО) след 7 клас и за матурата след 12 клас, а външните оценявания след 4 и 10 клас да бъдат отменени. Това поиска в препоръка до образователното министерство в неделя омбудсманът Диана Ковачева. Поводът за исканията на обществения посредник са жалби на родители и ученици, свързани с непълното усвояване на учебния материал по време на дистанционното обучение. 

Промени в изпитното съдържание за 7 и 12 клас по-рано предложи и Диян Стаматов - председател на Съюза на работодателите в системата на народната просвета и директор на 119 училище в София. Според него изпитите след 4 и 10 клас следва да са незадължителни и без поставяне на оценка. Такова е и становището на Съюза на работодателите в системата на народната просвета. Предложението за промяна на изпитното съдържание за НВО след 7 клас и за матурата след 12 клас идва след много разговори с родители, учители и училищни директори, а причината е дистанционното обучение, обясни пред "Хоризонт" Стаматов.

Според Лариса Нешева, учител по математика и заместник-директор на 51 училище "Елисавета Багряна" в София, промяна в изпитното съдържание за външното оценяване след 7 клас и за матурата след 12 клас не се налага.

Стефани Любенова, ученичка в 10 клас на профилираната езикова гимназия "Йоан Екзарх" във Враца, смята, че външното оценяване след 10 клас следва да бъде отменено.

Антонина Кенова от Фейсбук групата "За качествена и иновативна образователна система" подчерта, че за голяма част от родителите разговорът по тази тема е много закъснял, защото някои деца вече са вложили доста усилия, за да се подготвят, а сега ще им кажат, че ще отпаднат теми, по които са положили труд.

Репортаж на Андрей Борисов в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл. 

Pixabay

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна