Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Китай прави

Радикална реформа на избирателната система в Хонконг

Вече само 20 от 90 депутати ще се избират с всеобщо гласуване

Знамето на Китайската народна република и знамето на Хонконг се веят в двора на Законодателния съвет в Хонконг, Китай, 30 март 2021 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Китай прие радикална реформа на избирателната система на Китай, съобщава БТА, като цитира агенция Синхуа, която разпространи кратка информация, в която се казва само, че президентът Си Цзинпин е одобрил новото законодателство и е подписал съответните укази.

Реформата бе наложена на Хонконг без да бъде искано мнението на неговия парламент (Законодателният съвет), след като постоянният комитет на Общокитайското събрание на народните представители (еднокамарния китайски парламент) гласува единодушно в подкрепа на промените, които впоследствие бяха одобрени от президента на Китай, отбелязва Франс прес.

Промените предвиждат увеличаване на броя на депутатите в хонконгския парламент от 70 на 90. Само 20 от тях ще бъдат избирани с всеобщо гласуване, 40 ще бъдат назначавани от орган с пропекинска ориентация, а останалите 30 депутати ще бъдат определяни от обществени и професионални организации.

Досега половината от 70-те депутати в хонконгския парламент (35) бяха избирани с всеобщо гласуване.

За да се явят на избори за хонконгския парламент, кандидат-депутатите също така ще трябва да получат предварително одобрение от комисия в китайския специален административен район.

Реформата ще ограничи драстично присъствието на продемократичното движение в бившата британска колония, а целта на китайските власти е Хонконг, с население от 7,5 милиона души, да бъде управляван от "патриоти", посочва Франс прес.

Председателят на Законодателния съвет на Хонконг Андрю Льонг разговаря с представители на медиите, 30 март 2021 г. Льонг обяви, че общите избори за Законодателния съвет ще се проведат през декември 2021 г., повече от година, след като бяха отложени от правителството и след като Постоянния комитет на на Общокитайското събрание одобри големи промени в избирателната система на града, които ще намалят броя на местата в законодателната власт, демократично избрани от обществеността.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!