Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Статуя на Грета Тунберг за 24 000 паунда породи полемика на Острова

Статуята на Грета Тунберг за близо 24 000 паунда.
Снимка: БТА

Откриването на статуя на Грета Тунберг в британски университет породи полемика заради похарчените за направата ѝ средства, предаде АФП.

Бронзовата статуя в реален размер на климатичната активистка се намира в университета в Уинчестър в Южна Англия. Тя е поставена пред нова „зелена“ сграда на университета, която е оборудвана с фотоволтаични пана и със системи за събиране на дъждовна вода.

Въпреки че изрази възхищението си от 18-годишната шведка, студентският съвет публикува комюнике, в което отправя критики, че за статуята са похарчени 24 000 британски лири и поиска същата сума да бъде отпусната на службите за оказване на подкрепа на студентите.

Университетският синдикат също разкритикува инвестираната сума, която по думите му е можела да бъде използвана, за да бъдат избегнати съкращения на персонал или да бъдат намалени бюджетните икономии, отбелязва БТА.

Заместник-ректорката на университета Джой Картър отговори, че парите е можело да бъдат използвани само за новата сграда, пред която се намира статуята, и че не са били отклонявани средства, предназначени за студентите или за персонала, при финансирането на този проект.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна