Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

“Роден под щастлива звезда” - първа куклена пиеса от трилогията “Приключение с кораб”

Децата са най-големите почитатели на магията на кукления театър
Снимка: facebook/Приключение с кораб

Маргарита Петрова е автор на пиесата “Роден под щастлива звезда”, която е създадена по текстове на датската писателка Туве Янсон. Пиесата е част от трилогията “Приключение с кораб”.

“Заедно със сценографа Здравка Кантарева имахме заедно преди това друг проект, но много искахме да направим куклен спектакъл за деца, в който да има приключения. Четейки различна детска литература аз съвсем случайно попаднах на книжката на Туве Янсон - “Приключения с кораб”. Прочетохме на един дъх книжката и си казахме - това ще бъде!”, разказва Маргарита Петрова, която е куклена актриса.

Заради това, че приключенията са твърде много пиесата става трилогия. Първият спектакъл, който създават е “Роден под щастлива звезда”.   
Куклената актриса Маргарита Петрова
“Прави ми впечатление, че когато го играем, след спектакъла не само на децата са навлажнени очите, а и на родителите, и първата обратна връзка е от родителите”, разказва тя.

Куклите и декорите са дело на Здравка Кантарева, а музиката на живо е дело на Милена Великова, в колаборация със Сияна Атанасова. Спасиана Сергиева пък е фотограф, която заснема целия процес на създаване на представлението, а фотографиите ѝ могат да бъдат разгледани в страничката на пиесата във фейсбук.

В продължение на една година театралният спектакъл е обиколил страната, като изпълнения са изнасяни не само в големите градове, но и в по-малките населени места, защото идеята е да се достигне до публиката, която няма възможност да се наслади на кукленото изкуство.

Чуйте целия разговор на Гергана Пейкова в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна