Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Дарителска кампания за 150-годишния храм „Св. Георги“ в Златоград

Църквата „Св. Георги Победоносец“ в Златоград
Снимка: bulgariatravel.tv

Църквата „Св. Георги Победоносец“ в Златоград се нуждае от ремонт. Обявена е кампания за събиране на дарения за неотложните дейности. 

Тази година църквата ще отбележи 150-годишен юбилей. Построена е по време на Възраждането - през 1871 година. В храма има красив иконостас и много икони. В него са работили зографи от Дебърската художествена школа. Сред тях и видният български представител зограф Нестор Трайков, който е автор на иконите от царския род на иконостаса и на храмовата икона на Свети Георги. Братята зографи МихаилПане и Теофил Гюрчинови също са работили в този храм

Църквата се подготвя да посрещне празника си молитвено и с опит да се извършат ремонти. През годините храмът е съхранил не само молитвения живот и почит към Бог, а и историята и паметта на родопчани, каза отец Виктор. 

В двора на църквата е построено и взаимно училище, което днес привлича местни и чужди туристи, а симбиозата между храма и училището напомня, че всяко учение е път към доброто, а Бог е любов.

Община Златоград ще подпомогне с 5 хиляди лева неотложните ремонтни дейности за православния храм, каза зам.-кметът Елмира Угорлиева.

От църковното настоятелство призовават всеки да се включи с дарение към храма, посветен на един от най-обичаните светии, почитан от християни и мюсюлмани. За целта има обявена дарителска сметка.

Църква “Св. Георги” - Златоград

Банка ДСК IBAN: BG26STSA93000000473855

BIC: STSABGSF 

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.