Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Чуй „Тихо наследство“

„Ако едно дете бъде интензивно рехабилитирано и подкрепено до първи клас, то има реалните шансове да бъде интегрирано, да се чувства добре и да учи наравно със своите чуващи връстници. Така перспективата му за по-добро качество на живот определено е по-голяма“, обясни в „Артефир“ Таня Димитрова, която вече година се появява в ъгъла на малкия екран и превежда на жестов език брифингите на Националния оперативен щаб. Преди 12 години тя основава Образователния център за деца с увреден слух „Яника“, който цели да допринесе именно за тази перспектива.

В „Яника“ работи не просто екип от професионалисти, а семейство, което вярва, че когато се положат достатъчно усилия по отношение на образованието на децата, те неминуемо ще доведат до нужните резултати. Това „Тихо наследство“ Таня и съпругът ѝ Димитър оставят на дъщерите си Кати и Яна, а и на рехабилитаторите, които са приели веруюто на центъра и са припознали каузата му. Част от това семейство е и Петя Накова, режисьорката, която също толкова тихо се превърна в наблюдателя, документирал предаването нататък.

Нейният филм ни разказва за живота и работата на Таня Димитрова като рехабилитатор на децата с кохлеарни импланти, но още повече говори за силата на едно семейство и мисията да гледаме на глухите хора не със съжаление, а достойно. По време на снимките Таня преминава през диоагнозата рак и дъщеря ѝ Кати е принудена да поеме работата в „Яника“. Това променя главния герой във филма, но не и неговата основна идея. Макар и зад камерата, в процеса на подготовката за проекта, през същото изпитание да преминава и режисьорката Петя Накова, филмът не говори за болестта, а за надмогването на трудностите в името на каузата – функционирането на центъра и резултатите, които слухово-речевите терапевти постигат с децата.

От 23 март „Тихо наследство“ е в ръцете на зрителите. Документалният филм имаше своята стрийминг и телевизионна премиера в 23 държави и за по-малко от 48 часа покори сърцата на хиляди хора, а именно в хората е силата за промяна, единодушни са Петя и Таня. Отново в подкрепа на каузата им копродуцентът на „Тихо наследство“ HBO Европа добави български субтитри на всички 28 съвременни филма в селекцията „Предложения от България“ в стрийминг платформата HBO GO у нас. Сега те ще бъдат разбираеми за българските си зрители със слухови проблеми.

„Тихо наследство“ е третият филм, след близо десетгодишна пауза, който представя страната ни в Европа като копродукция на HBO. Той обаче предизвика и вниманието на медиите, които започнаха да говорят силно за тишината на жестовия език, който се развива непрестанно.

„Нужно е още много и за двете страни – и за глухите хора, и за тези, които работят с тях. Било то жестови преводачи или слухово-речеви терапевти. И то главно е нужно от страна страна на държавата“, допълни Петя Накова.

Кинопремиерата на „Тихо наследство“ е в рамките на 25-ия „София филм фест“. Организаторите ще обявят датата през април.

Още за филма и мисията му можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна