Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Близо ли е светът до покачване на нивата на океаните

Сателитна снимка показва леден блок, който се е откъснал от бреговете на Гренландия и е навлязъл навътре в океана
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Топенето на ледената покривка в края на последната ледникова епоха може да е причинило повишаване на морското равнище с 10 пъти по-висока от сегашната скорост, се казва в проучване, публикувано в четвъртък от екип, ръководен от учени от британския университет "Дърам", съобщава "Франс прес". Въз основа на геоложки записи изследователите изчисляват, че океаните в световен мащаб са се увеличили с 3,6 метра на век за 500-годишен период преди около 14 600 години.

Учените смятат, че тяхното изследване може да помогне за предвиждането на бързо покачване на нивото на моретата и океаните, което може да доведе до заблатяване на крайбрежни зони и гъсто населени речни делти.

„Установихме, че по-голямата част от бързото покачване на морското равнище се дължи на стопяване на ледената покривка в Северна Америка и Скандинавия, с изненадващо малък принос от Антарктика“, каза съавторът на изследването Пипа Уайтхаус от географския отдел на университета "Дърам".

Топящи се ледове в Гренландия - снимка на НАСА от Космоса

„Следващият голям въпрос е да се разбере какво е причинило разтопяването на леда и какво влияние е оказал масивният приток на води от стопените ледове върху океанските течения в Северния Атлантик.

Съвременните модели, използвани от много климатични учени, изчисляват, че нивото на морското равнище може да се повиши с между 1 и 2 метра в края на този век. Изследователите от "Дърам" са използвали подробни геоложки данни за морското равнище и най-съвременни техники за моделиране, за да разкрият източниците на драматичното покачване на нивата на океаните в края на последната ледникова епоха.

Идентифицирането на източника на стопената вода ще помогне да се подобри точността на климатичните модели, които се използват за възпроизвеждане на миналото и прогнозиране на промени в бъдещето, добавя екипът.


Учените отбелязват, че констатациите са особено навременни, тъй като ледената покривка на Гренландия бързо се топи и допринася за повишаване на морското равнище и промени в глобалната океанска циркулация.

През 2019  в Гренландия са стопили повече от половин трилион тона лед и топена вода, което представлява 40% от общото повишаване на морското равнище през тази година.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна