Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЦИД: Фейсбук се превръща в ключов инструмент на предизборната кампания

| обновено на 02.04.21 в 13:30
Снимка: БТА

Фейсбук се превръща в ключов инструмент на предизборната кампания. Политическите партии използват социалната мрежа за увеличаване на влиянието си, като разпространяват популярни дезинформационни послания, свързани най-вече с пандемията Covid-19 и геополитическата ориентация на България.

Това са част от основните изводи в проучване на Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД).

Анализът е базиран на наблюдение в реално време на 756 публични фейсбук страници и групи за периода между 1 и 22 март 2021 година. В тях са включени медии - печатни и електронни, страници с проруска ориентация, с расистки, ксенофобски и хомофобски послания, както и страници на известни инфлуенсъри, каза в предаването „Преди всички“ по "Хоризонт" Тодор Галев от ЦИД.

„Фейсбук се превърна в ключовия инструмент за предизборната кампания - платена и през съдържание. Там най-голям дял имат основните политически партии, но има и по-малки политически групи, които са представени. Основна тема за дезинформация е безспорно пандемията. Друга тема е ваксинацията“, каза още Галев.

Проучването оценява разпространението и използването на популярни послания сред гласоподавателите  в социалната мрежа Фейсбук, свързани с Covid-19 и ваксините, руските енергийни проекти, европейски зелен пакт, ролята на ЕС и нивото на демокрацията.

От ЦИД отправят препоръката, че е необходимо разработването на мерки за прозрачност на финансирането на политически кампании онлайн, така че информацията за техните разходи за реклама и разпространение да е публично достъпна.

Мартин Владимиров от центъра заяви, че  ролята на гражданското общество в партньорство с държавните институции е ключова.

„Да се разработи модел за наблюдение и контрадезинформация, така да се каже, при създаване на медийно съдържание за политически цели, специално. Необходимо е като цяло да се създаде канал за комуникации и сътрудничество със социалните медии, за да може да се проверяват и блокират публикации и съдържание, което провокира разделение в обществото, което накърнява демократичните ценности на страните“.

Още по темата ще научите, ако чуете звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна