Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Росен Тахов: Кметът Димитър Петков превръща София в модерен европейски град

Росен Тахов
Снимка: НДК

Преди 142 години на 3 април Учредителното събрание избира София за столица на България. Изборът е аргументиран с това, че тя е средищен град, около който се обединяват всички земи, населени с етнически българи, обясни пред БНР публицистът Росен Тахов, един от най-добрите познавачи на историята на София. Той уточни, че в момента не е така, защото:

"Част от българските поселения са извън границите на страната - каквито са случаите с Македония и Западните покрайнини. Но на етническата карта на нашето Отечество София е средищен град и затова е избрана за столица на младото княжество, а не например Пловдив".

Тахов разказа, че няколко пъти София е била във възход:

"Димитър Петков, който е бил кмет от 1883-а година, е човекът, който има заслугата бившето селище, нещо като село в Софийския санджак, в модерен европейски град. Той е голям родолюбец, възрожденец, участник в Опълчението и тежко ранен на Шипка. С много голяма решителност и преодолявайки много голяма съпротива, успява да направи първите реформи и да превърне това селище в модерна столица".

В герба на София от началото на 19 век за първи път се появява девизът "Расте, но не старее", посочи публицистът и подчерта, че остава в тайна до днес кой го е измислил. 

Интервюто на Даниела Големинова с Росен Тахов в предаването "Хоризонт за вас" можете да чуете от звуковия файл. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна